Pieter Guldemond opnieuw informateur, GroenLinks en STIP zetten eerste stappen

Guldemond was eerder al wethouder in Delft.

Een week na de gemeenteraadsverkiezingen zetten STIP en GroenLinks al grote stappen in aanloop naar de formatie. Op maandag werd de definitieve uitslag bekend van de gemeenteraadsverkiezingen en kunnen de partijen uitgaan van zes zetels. Direct daarna benoemde STIP e al een wethouderskandidaat, Maaike Zwart én een informateur: Pieter Guldemond.

Laatstgenoemde is geen onbekende in de Delftse politiek. Guldemond was van 2010 tot 2014 al wethouder namens de lokale partij. Ook na zijn wethouderschap bleef hij verbonden in de stad en was hij ook even directeur bij YES!Delft. Hij krijgt de taak om de koppen van alle partijen bij elkaar te steken om te zien wie met welke partij in de coalitie wil zitten.

Het doel van Guldemond zal zijn om met een rapport te komen, waarin duidelijk wordt waar de raakvlakken binnen de verschillende verkiezingsprogramma’s zitten. Het doel: duidelijk krijgen hoe er een meerderheid kan worden gevonden in de Delftse gemeenteraad. Op basis daarvan Delft heeft 39 zetels in haar gemeenteraad, er zijn dus 20 zetels nodig om tot een meerderheid te komen in de raad.

GroenLinks en STIP presenteren wethouderskandidaat
Alleen STIP en GroenLinks presenteerden tot nu toe de wethouderskandidaten. Dat is opvallend te noemen, doorgaans worden kandidaten pas na de informatiegesprekken bekend gemaakt. Frank van Vliet, voormalig fractievoorzitter in de Delftse raad, is naar voren geschoven door GroenLinks.

De wethouder die namens STIP in het college zal gaan zitten is ook duidelijk: Maaike Zwart zal de collegezetel voor de partij in handen nemen. De partij besloot unaniem tot haar kandidaatstelling, de dag na de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Het is redelijk zeker dat zij zetel zal nemen als wethouder, gezien STIP de grootste partij werd vorige week.

Andere partijen wachten af
Op het moment werkt Zwart voor de gemeente Amsterdam en heeft haar studie genoten in Delft. ‘Het is voor mij een enorme eer om wethouderskandidaat te zijn voor STIP in Delft en me weer te mogen in te zetten voor de stad’, laat de wethouder in spé weten in een persbericht. Ook lijsttrekker Ida De Boer is tevreden met haar kandidaat. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat zij in staat is om in een nieuw te vormen college de grote opgaven waar Delft voor staat aan te pakken’, gaat zij verder.

Andere kansrijke partijen als D66, VVD, CDA én natuurlijk Hart voor Delft hebben overigens nog geen wethouderskandidaat bekend gemaakt. Deze partijen zullen eerst inzetten op de informatiegesprekken met Guldemond.