Picasso. Magisch Keramist in Royal Delft Museum

Na de succesvolle tentoonstelling over Johannes Vermeer kan Delft opnieuw uitzien naar een unieke tentoonstelling over een wereldberoemde kunstenaar. Dit keer gaat het om de tentoonstelling Picasso. Magisch Keramist in het Royal Delft Museum. Deze keer ook met werk van de kunstenaar

Op dinsdag 10 oktober opent het museum de bijzondere tentoonstelling. Pablo Picasso was een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat hij overleed en is er overal in de Westerse wereld aandacht voor deze mijlpaal.

Unieke selectie

Het Royal Delft Museum presenteert een unieke selectie uit Picasso’s oeuvre met bruiklenen uit diverse private collecties en van Nederlandse musea. Ter gelegenheid van de expositie is een boek met de overeenkomstige titel over Picasso’s leven als keramist en zijn keramisch werk uitgebracht.

Picasso van olieverf naar keramiek

Dit jaar worden er wereldwijd 50 tentoonstellingen en evenementen georganiseerd om Picasso te herdenken. Daarbij hoort ook expositie van Royal Delft. Lennart Booij, kunsthistoricus en gastconservator zegt: “Geen andere kunstenaar in de twintigste eeuw wisselde zo makkelijk van medium: van olieverf naar hout of brons, grafische technieken of glas en natuurlijk keramiek.” Jolanda van den Berg, directeur Royal Delft Museum is blij met de tentoonstelling en zegt: ‘Dankzij de diverse bruiklenen kunnen we keramische werken van Picasso in samenhang laten zien die zelden of nog nooit eerder getoond zijn.

Picasso veelzijdig keramist

Pablo Ruiz Picasso werd geboren in 1881 in het Spaanse Malaga. Zijn werkzame leven bracht hij vooral door in Frankrijk. Hij ontwikkelde zich van impressionistisch schilder tot keramist. De werken kennen diverse invloeden doordat hij nooit bleef vasthouden aan een eenmaal ingeslagen weg. Experimenten en verkenningen blijven elkaar gedurende de rest van zijn leven opvolgen: in stijl, in materiaal en methode. ‘De keramische werken geven inzicht in Picasso’s veelzijdigheid als keramist en zijn ondernemersgeest doordat hij naast unieke exemplaren, ook diverse series ontwikkelde’, aldus Lennart Booij toe.

De expositie is in Royal Delft Museum te zien van 10 oktober 2023 tot en met 19 mei 2024.