Parkeren in Delftse parkeergarage duurder in 2023

In 2023 wordt parkeren in een parkeergarage in Delft duurder. De gemeente verhoogt het uurtarief van 3 naar 3,20 euro. Het straattarief gaat voorlopig nog niet omhoog. Nu betaal je nog 4,50 euro per uur in de binnenstad. In de parkeergebieden rondom de binnenstad is het tarief voor straatparkeren het eerste uur 1,00 euro en daarna ook 4,50 euro per uur. Delft gaat volgend jaar nog wel kijken of het nodig is om dit tarief te verhogen. Dit om te voorkomen dat het verschil te klein wordt. Delft wil immers dat zo veel mogelijk mensen in garages parkeren.
 
De parkeertarieven in Delftse garages worden elke twee jaar verhoogd met 4 procent om ervoor te zorgen dat die op een gegeven moment meer opleveren dan kosten. Delft heeft eigendom, beheer en exploitatie van de parkeergarages ondergebracht bij ParkerenDelft, dat eigendom is van de gemeente. Er zijn afspraken dat de investeringen in de parkeergarages in 2042 moeten zijn terugverdiend. Onderdeel van deze afspraken is dat de tarieven voor de garages worden geïndexeerd. Daarvoor moet dus elke twee jaar het uurtarief en dagtarief worden verhoogd.

Onhandig

Bij een verhoging van 4 procent komt het tarief op 3,12 euro. Maar dat is onhandig voor mensen die contant betalen. Dat zou problemen opleveren met het wisselgeld. Daarom is het afgerond naar 3,20 euro.
Voor het parkeren in de Phoenixgarage, de Zuidpoortgarage, Marktgarage en Prinsenhofgarage moet daarom vanaf januari 80 cent per 15 minuten worden betaald en 3,20 euro per uur. Een hele dag gaat 19,20 euro kosten in plaats van 18. In de Phoenixgarage gaat het tarief van 30 naar 32 euro.
Parkeren in garage wordt duurder - foto: Alex