Overspannen woningmarkt in beeld: deze Delftenaren zijn al jaren op zoek naar een huis

Ursula Rampersad woont noodgedwongen bij haar ex in een inmiddels onhoudbare en zeer stressvolle situatie. Maar voor een urgentieverklaring moet de situatie nog slechter worden. Hardwerkende kok Vincent maakt lange dagen, maar vindt ondanks deze baan -in de komende jaren- geen sociale huurwoning. En een gezin met jonge kinderen dat vanuit hun flat naar een eengezinswoning willen verhuizen, maar met zelfs meer dan een half miljoen te besteden, niets vinden dat bij hen past. Het zijn zomaar drie verhalen van Delftenaren. En zo zijn er nog vele andere.

De huizenmarkt is -net als in veel andere steden- totaal overspannen. Op woensdag 8 september publiceerde Omroep Delft het eerste deel van het onderzoek naar de woningmarkt in Delft. Daarin gaat het over de politieke beslissingen om vooral te gaan focussen op het bouwen van duurdere woningen.Zo trekt de stad rijkere mensen en is de gemeente minder kwijt aan mensen uit de sociale huursector. Want die verhouding was uit balans. Maar waar moet die tweede groep mensen dan naartoe? 

Gemeente Delft probeert afspraken te maken met de omliggende gemeenten zodat dat deze mensen daar opgevangen kunnen worden. Maar die afspraken zijn moeilijk hard te maken en nog niet alle gemeenten in de regio helpen mee. Met als gevolg dat mensen met een modaal of lager inkomen steeds moeilijker ergens terecht kunnen. In onderstaande video: Deel 2, de gevolgen van de gemaakte keuzes. 

Op woensdag 15 september volgt het derde en laatste deel over dit onderwerp.  Het onderzoek is gedaan door Marcel de Jong in samenwerking met Omroep Delft en met dank aan het mediafonds. De artikelen van De Jong verschijnen zowel op deze site als in het AD. De video -en radioreportages zijn gemaakt door Omroep Delft. 

Ursula Rampersad woont noodgedwongen bij haar ex. Foto: Fred Leeflang Foto
Ondanks zijn baan kan Vincent geen huis vinden. Foto: Fred Leeflang