Op zoek naar betekenis archeologische houtvondsten uit Delft

 

Delft, 10-11-2020 - Bij bodemschatten denken niet veel mensen aan hout. Toch zijn er de afgelopen jaren verrassend veel houtvondsten gedaan bij opgravingen in Delft. En dat is best bijzonder, want de kans dat hout bewaard blijft, is vrij klein. Inmiddels bestaat de archeologische collectie van Erfgoed Delft uit zo'n 1500 houten voorwerpen van na 1300 n Chr. De mooiste en meest speciale worden gepresenteerd in het boek: ‘Niet al het hout is timmerhout, houten gebruiksvoorwerpen uit Delftse bodem’. Daarin staan ook enkele voorwerpen waarvan de functie onbekend is. ‘’Misschien herkent iemand deze of kan onze vermoedens bevestigen.’’

 


In het boek staan bijvoorbeeld ook heiligenbeeldjes uit de beerput van een verdwenen klooster, of een plak bij een opgraving rond het weeshuis. “De plak is een van de voorwerpen met een bijzonder verhaal'', zegt stadsarcheoloog Steven Jongma. ''Deze stamt uit de 17e eeuw. Het lijkt op een lepel, maar werd gebruikt tijdens de les. In de les ging het er streng aan toe, als een kind zich niet aan de regels hield werd de plak erbij gehaald en werd er hard op de vingers gemept. Je zat dus letterlijk onder de plak”.

 

Houten voorwerpen zijn de tastbare resten van hun gebruikers en het dagelijks leven in de stad. De gebruiksvoorwerpen lopen uiteen van meubels, schoonmaakartikelen, eet- en drinkgerei tot handwerkobjecten en persoonlijke verzorging en speelgoed. De houtvondsten vormen samen dus een vrij onbekende, maar bijzondere schat. Als het haardvuur al werd overleefd, bestond er een grote kans dat het wegrotte in de grond.

 

Filmpjes

Het boek is gemaakt om iedereen inzage te geven in de collectie. Hout was destijds een veel belangrijker materiaal voor het dagelijks leven dan goud. Het kan daarnaast ook als naslagwerk dienen voor onderzoekers. In het boek staan namelijk ook enkele voorwerpen waarvan de functie onbekend is. Misschien herkent iemand deze of kan de vermoedens van de archeologen bevestigen. Om het boek te lanceren is er een bijbehorende serie filmpjes gemaakt, waarin Steven Jongma een aantal prachtige vondsten presenteert.

 

Waarom is dit hout niet weggerot?

Er moeten veel meer houten voorwerpen in gebruik zijn geweest dan er worden teruggevonden. Alleen materiaal dat kort na afdanking in een zuurstofarme en natte omgeving komt, doorstaat de tand des tijds. Nederland heeft wat dat betreft een ideale bodem. In veel gebieden en dus ook in Delft staat het grondwater vaak hoog en de bodem bestaat uit klei. Klei laat bijna geen zuurstof door, voor afbrekende organismen dus geen kans.

 

Het boek is te verkrijgen via www.erfgoeddelft.nl.