Ook officiële titel vrouwen op NK dammen voor veteranen

Op het Nederlands damkampioenschap voor veteranen, dat van 29 april t/m 3 mei in Delft wordt verspeeld, staat voor het eerst ook officieel de titel bij de vrouwen op het spel. De KNDB volgt hiermee zo veel mogelijk de lijn van de werelddambond FMJD. Voorwaarde is wel dat er minimaal vijf vrouwen meedoen. Dat is het geval.
Ter illustratie | © Unpslash

Het NK wordt maandag 29 april omstreeks 11.45 uur geopend door de Delftse sportwethouder Karin Schrederhof. Behalve de titel van algeheel kampioen staan ook kampioenschappen in de categorieën 50+, 60+, 70+ en 80+ op het spel, op voorwaarde van voldoende bezetting. Ook zijn er aparte ratingklassementen.

Een zeventigtal senioren uit het hele land gaat vijf dagen lang diep denkwerk plegen. Daaf Kasse verdedigt zijn nationale veteranentitel. Het totale prijzengeld bedraagt 1500 euro.

De titelstrijd is vorig jaar overgenomen van Wageningen, waar t/m 2019 vijftien keer het toernooi is verspeeld. Vorig jaar had in Voorburg een herstart plaats en nu wordt het NK in het Grotius College aan de Juniusstraat 8 in Delft voortgezet. Organisator is de stichting The Hague Open, in het verleden onder meer bekend van de Haagse internationale zomertoernooien.

De deelnemers spelen volgens het zogeheten Zwitserse (computer)systeem acht ronden waarvan vrijdag 3 mei de laatste is. De categoriewinnaars ontvangen een geldprijs en een aandenken. De totaal-winnaar krijgt een kleine bijdrage van de KNDB voor deelname aan het Europese of wereldveteranenkampioenschap alsmede ook de Aad Ivens Trofee. Dit als eerbetoon aan de bekende Haagse dammer/bestuurder (1914-1994) die zowel nationaal als internationaal de damsport op de kaart heeft gezet.