Ongekend daverende viering van Luilak schrikt vele Delftenaren op

“Het leek wel oorlog….!.” Tal van bewoners in Delft zijn in de vroege zaterdagochtend voor Pinksteren opgeschrikt door hels lawaai van een grote groep motoren, brommers en scooters die in kolonne en onder begeleiding van de politie door de stad trokken.

Velen wisten niet wat er aan de hand was, en dat leverde nogal wat schrik op, rond half vijf in de morgen. Een woordvoerder van de politie: “Wij zijn heel veel gebeld. Ook door huilende mensen, die niet begrepen wat er aan de hand was.” Bij oudere Delftenaren begon het wel al snel te dagen: “Dit moet de nieuwe viering zijn van Luilak.” En dat was het.

 

Oude lokale traditie
De gemeente had ook dit jaar niet officieel toestemming gegeven voor een derde grootschalige herleving van een oude, lokale traditie uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in Delft en ook in Den Hoorn. Toen werd rond vijf uur ’s ochtends belletje getrokken, en kinderen reden op fietsen met ratels op de wielen. Bakker Van Holst in Delft deelde gratis krentenbollen aan hen uit. 

 

Kinderspel
Dat was letterlijk kinderspel, zeventig jaar geleden, vergeleken bij Luilak anno 2024. In 2022 begon de herleving met een redelijk bescheiden stoet motoren en brommers. Vorig jaar waren het er al meer, zo’n 150. Afgelopen weekend leek sprake van zeker een verdubbeling, en daarmee ook van de geproduceerde herrie.
Een grote stoet rijders van één of ander motortype verzamelde zich zaterdag in de vroegte bij McDonalds achter de Brasserskade. Vanaf daar trok de groep door diverse wijken van Delft, en ook door de binnenstad. Het lawaai van de stoet motoren en scooters en brommers, met open knalpijpen, gashendels op vol en loeiende sirenes, was daverend. De politie wist ondanks het ontbreken van een gemeentelijke vergunning vooraf wel van de plannen, en gedoogde en volgde het gebeuren ook met motoragenten. 

 

'Luilak leeft, Delft beeft'
De viering werd georganiseerd door ‘Luilak leeft, Delft beeft’, met als doel: ‘Gezelligheid creëren en traditioneel zoveel mogelijk lawaai maken’, om nietsvermoedende Delftenaren met veel herrie
op straat eraan te herinneren dat Pinksteren voor de deur staat. De organisatie liet na afloop weten dat het ‘een geslaagd evenement’ was. Alle deelnemers werden bedankt voor deze eigentijdse bijdrage aan de luilak-traditie, die slechts in een paar Nederlandse gemeenten bekend is.

Aanrijding
Behalve signalen van doodsbange dieren en verontrusting bij veel inwoners deed zich volgens de politiewoordvoerder ook een ongeluk voor. Een vrouw die op vakantie ging en de bus naar haar vliegtuig wilde halen werd bij het oversteken op de Mozartlaan aangereden door een scooter uit de stoet. Een ambulance moest haar voor behandeling naar het Reinier de Graaf ziekenhuis brengen. 

 

Op de website van nieuwsmedium District8 zijn filmpjes en diverse foto’s te zien van de ongekend luidruchtige luilakviering dit jaar in Delft.