Nieuwe voetgangersbruggen rond het Arsenaal

Misschien heb je het al gezien... De werkzaamheden in en rond het water van de Lange Geer en de Oude Delft. In een paar dagen tijd zijn daar twee nieuwe bruggen geplaatst, genaamd 'Prefabbruggen'. Deze naam betekent dat ze geprefabriceerd zijn. Echte namen moeten de bruggen nog krijgen. Deze bruggen moeten voor een betere bereikbaarheid zorgen van het stedelijk schiereiland van het Armamentarium.

De twee bruggen zijn identiek qua uitstraling en passen goed in de historische omgeving. Het materiaal dat is gebruikt bij de bruggendekken is een knipoog naar het verleden. Dit is gemaakt van Thorca: een slank, sterk en stijf materiaal dat ook wordt gebruikt in Chinook-helikopters van de luchtmacht.

Tot 2013 was op deze plek het Legermuseum gevestigd. het gebied wordt nu herontwikkeld tot project ArsenaalDelft. Naast het restaurant dat er al zit komt er ook een hotel en een expositie- en congresruimte.

Om de monumentale kades te beschermen steunen de bruggen op een verborgen palenconstructie  onder de waterspiegel.

Lees ook: Nieuwe bestemming De Staal: 346 extra woningen langs de A13 >

Een brug te ver
De bruggen zijn onderdeel van de volledige verbouwing van ArsenaalDelft. Maar dit is een Rijksmonument en daar gelden strenge regels voor. ‘’Ook als architecten willen wij monumenten in tact laten en niet beschadigen. Dan moet je inventief denken. Dat geldt ook voor de bruggen met de monumentale kades,’’ zegt Miran de Groot woordvoerder van Architectenbureau Cepezed.

De Groot gaat verder: ‘’Een brug loopt normaal gesproken vanaf een kade naar een tegenover gelegen kade. In ons remontabel ontwerp -een ontwerp dat je kunt monteren, demonteren en opnieuw kunt monteren- staat de constructie los van de kade. Een stalen loper zorgt voor een soepele verbinding als de bruggen straks in gebruik worden genomen. Omdat ze niet verankerd zijn aan de kade zijn ze  eventueel ook te verwijderen. Maar in principe liggen ze er permanent.’’