Nieuwe tramlijn van Delft naar Den Haag door miljoenen van Rijksoverheid

Het Rijk stelt vele honderden miljoenen euro’s beschikbaar om de zuidelijke Randstad beter bereikbaar te maken. Met dat geld kan onder meer een nieuwe tramlijn van Den Haag Centraal door de Binckhorst naar Voorburg en Delft definitief worden aangelegd.

Het Rijk wil de komende jaren fors investeren in een betere bereikbaarheid van de regio's. Dat is volgens minister Hugo de Jonge mede nodig omdat er duizenden extra woningen moeten gebouwd. Vandaar dat hij de afgelopen maanden extra geld beschikbaar heeft gesteld en daarover afspraken heeft gemaakt met onder meer de regio Zuidwest. Uit de maandag gepresenteerde plannen blijkt dat er in totaal ruim twee miljard euro naar dit gebied gaat.

Naast de trambaan gaat in Den Haag gaat Station Laan van NOI compleet op de schop en krijgt Rijswijk een heel nieuw station: RijswijkBuiten. Tussen Zoetermeer en Leiden gaat een snelle bus rijden. Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk moeten nog een definitieve beslissing nemen over waar die precies gaat lopen.

Bron: Omroep West

Veel discussie

Afgelopen tijd is er veel discussie geweest over de precies route van de nieuwe tramlijn. Onder meer in Voorburg bestaat de vrees dat groen en speelplekken moeten sneuvelen. 'Wij snappen wel degelijk die zorgen', zegt de Haagse wethouder Robert van Asten tegen Omroep West. 'Soms zijn ze ook voorbarig. Maar we houden er wel degelijk rekening mee. Zo sneuvelt Opa’s Veldje niet.'

Verder wijst hij erop dat ook Voorburg en Rijswijk belang hebben bij de aanleg van de tramlijn. Want er wordt ook flink geïnvesteerd in het verbeteren van de woon- en leefkwaliteit in de Binckhorst en in de bestaande woonwijken in die gemeenten, stelt hij. Zo is er door de bijdrage van het Rijk ook geld beschikbaar voor het opknappen van de Prinses Mariannelaan, de Geestbrugweg en Oude Haagweg. De bedoeling is dat de gemeenteraden in 2023 een beslissing nemen over de route.
Het Rijk maakt maandag eveneens bekend dat vele miljarden beschikbaar zijn om de woningbouw in ons land een impuls te geven. Daarvan gaan forse bedragen – veelal miljoenen euro's - naar projecten in deze regio. Zo is er op korte termijn geld voor de vernieuwing van Buitenhof en de Schieoevers in Delft, Waelpark in Westland, de binnenstad van Zoetermeer en de spoorzone in Gouda.
Ontsluitingswegen