Na veel pech blijft er nog één kans over om Delftse raket te lanceren

De lancering van de in Delft gemaakte raket ‘Stratos IV’ is vrijdagavond voor de derde keer geannuleerd vanwege technische mankementen. Zaterdag 23 oktober is nog de laatste mogelijkheid voor het studententeam van Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) om hun zelfgemaakte raket de lucht in te krijgen. ‘’Het is wel spannend nu, maar wel zijn vol vertrouwen dat het nog wel gaat lukken.’’

Afgelopen woensdag ging poging twee niet door, vanwege dezelfde reden als de week ervoor. Een probleem met de ‘laadcel’ (een soort weegschaal die meet hoeveel brandstof er nog in zit) zorgde ervoor dat de twee pogingen niet door konden gaan. De laatste keer was het probleem verholpen maar deed een ánder probleem zich voort. Er bleek een defect in de ‘arm’ waar de brandstof doorheen gaat en zodoende kwam er even voor de lancering witte rook uit de raket. 


Hoopvol
Zaterdag is het de laatste mogelijkheid om de raket vanuit een basis in Spanje af te vuren, daarna moet het team weer naar huis. Voor de lancering op vrijdagavond had het team nog goede hoop dat het zou gaan lukken. ‘’Wat het weer betreft zit het goed, en technisch ook’’, vertelt Adriaan Smit van het team. 

Maar ook na de tegenvaller blijft het team hoopvol. ‘’We houden het hoofd koel’’, aldus Smit. ‘’We zijn vrij nuchter en niet emotioneel op het moment, maar dat komt ook omdat we nog helemaal gefocust zijn op morgen.’’


Record
De studenten hopen met de raket een Europees record te halen. Het record van 32 kilometer hoogte is op dit moment in handen van de Duitse studenten uit Stuttgart. De studenten zijn zelfverzekerd over dat ze ruim over het record heen kunnen komen. 

Ook willen de studenten met de lancering de lat naar de ruimte lager leggen. ‘’Op het moment kan er weinig onderzoek gedaan worden in de ruimte, omdat het nu alleen toegankelijk is voor miljardenbedrijven en de kosten te hoog zijn. Maar veel meer studenten moeten onderzoek kunnen doen in de ruimte, dit is zeer nuttig voor de toekomst,’' vertelde  teamleider Willem van Lynden eerder aan Omroep Delft.

Zien hoe Stratos IV daadwerkelijk de lucht ingaat? De lancering zaterdagavond rond 19:00 live te zien op YouTube.

DARE is één van de grootste amateurraketteams ter wereld. DARE heeft meer dan 150 raketten gevlogen van kleinschalige testplatforms tot recordbrekende raketten zoals Stratos IV.