Museumhuis van Meerten opent 5 juni ook

Museumhuis Van Meerten.foto Arjan Bronkhorst
 

Net als de musea gaat ook Museumhuis Van Meerten van Vereniging Hendrick de Keyser aan de Oude Delft op 5 juni weer open. In het eerste weekend belooft men er meteen al een feestje van te maken in dit huis van kunstverzamelaar Lambert van Meerten. Je stapt hier terug in de tijd in een schitterend en schilderachtig stadspaleis. Bij een bezoek aan het huis ervaar je hoe Lambert en Dina van Meerten woonden aan de Oude Delft 199. Geniet net zoals zij dat deden van het huis en de geweldige stadstuin.

 

Bijzonder concept

Een museumhuis verschilt met een museum. Hier hoef je niet voor een vitrine te blijven staan, maar mag je de kasten zelf (voorzichtig) openen. Drink je een kopje thee in de tuin, net zoals de oorspronkelijke bewoners dat graag deden. Het huis is een prachtig voorbeeld van de architectuur rond 1900. Lambert van Meerten was mede-eigenaar de Delftse Distilleerderij, Gist- en Spiritusfabriek Van Meerten & Zonen. Hij was een gepassioneerd verzamelaar van bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair; een 19de-eeuwse 'connaisseur' met interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo'n omvang dat het idee ontstond een huis te bouwen, waar in ‘Oud Hollandse' interieurs de collectie ingepast moest worden.

Oudhollands met modern comfort

Het was een gezamenlijk project van Lambert van Meerten, Adolf le Comte, Jan Schouten en Leonard Couvée. Zo verrees tussen 1891 en 1893 het huis ‘Oud Holland' aan de Oude Delft. Met zijn natuurstenen gevel in een abstracte variant van de renaissancestijl is het zeker geen slaafse navolging van de 17de-eeuwse architectuur. Het huis was voorzien van modern comfort zoals vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit.