Mogelijk fors meer ganzen door fout bij invoering Omgevingswet

Het zou kunnen dat er in de nabije toekomst fors meer ganzen in het Delftse straatbeeld te zien zijn. Een fout in het overzetten van de regels van de Wet natuurbescherming naar de Omgevingswet zorgt ervoor dat eieren van de Canadese gans niet meer bewerkt mogen worden.
Ganzen in Delft | Foto: Frans van Rijnswou

Om overlast te voorkomen, neemt de gemeente doorgaans maatregelen om ervoor te zorgen dat er niet te veel ganzen zijn. Eieren in nesten worden ‘bewerkt’, zodat er maar één ei per nest uitkomt. De gemeente stelt dat er nu een probleem is: “Waar we eerdere jaren met toestemming van de provincie ganzenpopulaties konden beperken door het behandelen van eieren, is die maatregel dit jaar niet toegestaan”. 

Canadese gans 
Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland laat daarentegen weten dat eieren van veel ganzensoorten nog wel bewerkt mogen worden. Echter: “De eieren van de Canadese gans [en die zijn er veel in Delft en omgeving red.] mochten altijd bewerkt worden op grond van een besluit van de minister. Bij de overgang van de Wet natuurbescherming naar de Omgevingswet zouden regels over het bewerken van ganzeneieren niet meegenomen zijn: “Hier is een foutje gemaakt”.

De Omgevingswet, die in 2024 is ingevoerd, heeft allerlei wetten en regels over milieu, openbare ruimte en vergunningen samengebracht in één wet. In deze grote overgang is het bewerken van eieren van de Canadese gans blijven liggen.  

Overlast 
Meer ganzen kan leiden tot meer overlast Zo kan de gans territoriaal zijn en daardoor agressief. De gemeente laat weten nog niet te zien dat er meer klachten zijn. “Het broedseizoen zorgt er ieder voorjaar voor dat ganzen vaker in het straatbeeld verschijnen, wat begrijpelijk tot vragen leidt”, laat de gemeente daarbij weten.  

“Er is op rijksniveau iets misgegaan”, stelt de woordvoerder van Zuid-Holland. Deze verwacht dat het Rijk ook met een oplossing komt: “Maar dat zal waarschijnlijk pas bij het volgende broedseizoen (2026) soelaas bieden”.  

Vogeltjes voeren 
Ondertussen heeft ook de gemeente een deel van de oplossing: “We vragen inwoners om geen brood of ander voedsel op straat of in het water te gooien. Het voeren van vogels – hoe goed bedoeld ook – trekt niet alleen ganzen aan, maar ook meeuwen en ratten, wat leidt tot meer overlast.”