Microsoft in de ban? Delftse partijen willen af van Amerikaanse technologiebedrijven

Drie partijen in de Delftse gemeenteraad willen dat de gemeente minder afhankelijk wordt van grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Microsoft. STIP, Onafhankelijk Delft en GroenLinks roepen het college in schriftelijke vragen op om sneller werk te maken van digitale onafhankelijkheid.

Ter illustratie | Bron: archief
 
Aanleiding voor de vragen is een nieuwe aanbesteding voor de digitale werkomgeving van de gemeente. Daarbij wordt mogelijk opnieuw gekozen voor een systeem van Microsoft, dat niet werkt met open source-technologie. Dat zijn programma’s waarvan de broncode openbaar is en die iedereen vrij mag gebruiken en aanpassen. Door het gebruik van zulke technologie, ben je als gebruiker niet afhankelijk van één bedrijf. 

 

De partijen vrezen dat met de keuze voor Microsoft, Delft zich daarmee opnieuw vastlegt op één leverancier. Dit betekent ook dat overstappen in de toekomst lastig of duur wordt. 

 

'Delftse principes' 
De gemeenteraad nam in 2021 unaniem vijf zogenoemde 'Delftse principes voor digitale soevereiniteit' aan. Die ervoor moeten zorgen dat Delft meer grip krijgt op zijn digitale systemen. Een belangrijk uitgangspunt hierin is het gebruik van open source-software. 

 

Volgens de partijen zijn de Delftse principes goed, maar gebeurt er in de praktijk nog te weinig. Ze willen dat het college concrete doelen opstelt, bijvoorbeeld over hoeveel software in Delft open en onafhankelijk is ontwikkeld. 

 

Geopolitiek machtsmiddel 
De fracties wijzen ook op recente gebeurtenissen in de internationale politiek. Vanwege onvrede over een aanklacht tegen Israëlische premier Netanyahu, dwong de Amerikaanse overheid de mailbox van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof te blokkeren. “Deze gebeurtenis laat zien dat Amerikaanse digitale infrastructuur actief kan worden ingezet als geopolitiek machtsmiddel,” stellen de partijen. 

 

Delft achterop? 
Andere gemeenten, zoals Amsterdam en Utrecht, zetten inmiddels stappen richting een eigen digitale infrastructuur die minder afhankelijk is van buitenlandse bedrijven. Ook de Rijksoverheid werkt aan een eigen systeem in Nederlands beheer. 

 

De Delftse partijen willen dat Delft zich aansluit bij die ontwikkelingen. Ze vragen het college onder andere of de stad zich wil verbinden aan het Open Webconcept, een initiatief waarbij tientallen gemeenten samen een veilig en onafhankelijk digitaal systeem ontwikkelen. 

 

Een antwoord van het college op de schriftelijke vragen wordt eind juli verwacht.