Luchtvaartdeskundige TU Delft maakt zich zorgen om deltavariant tijdens vluchten


Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft, noemt het aantal besmettingen met de deltavariant na de vlucht van de Nederlandse Olympische atleten ‘verontrustend’.

De Olympische Spelen zijn inmiddels in volle gang, toch zagen enkele Nederlandse sporters hun sportersdroom in rook opgaan nadat ze besmet waren geraakt met het coronavirus.

Olympische kandidaten
De zes Nederlanders die besmet raakten zaten allemaal op dezelfde vlucht, wat volgens Melkert een verontrustend signaal kan zijn. ''Het is verontrustend dat er gevallen geconstateerd zijn van mensen die zelfs twee keer vooraf getest waren,'' zo vertelt Melkert in een interview met BNR radio.

''Een vliegtuig heeft ongeveer vierhonderd mensen aan boord, als vier á vijf mensen toch besmet zijn, dan zit er toch één procent besmette mensen aan boord. Dat is natuurlijk wel verontrustend.’’

Lees ook: GGD prikte zonder afspraak in Voorhof: ‘Fijn dat we mensen op deze manier kunnen bereiken’ >

Maar wanneer de besmettingen exact hebben plaatsgevonden blijft gissen. De Olympische kandidaten zijn tenslotte door de toegangstesten heen gekomen, pas achteraf bleek dat ze toch besmet waren.

Besmettelijker
Waarschijnlijk zijn de atleten een aantal dagen voor de vlucht besmet geraakt; het duurt tenslotte even voordat je besmettelijk bent. Volgens Melkert is de kans om besmet te raken tijdens een vlucht nog steeds reëel.

Ondanks, de goede ventilatie in een vliegtuig - de lucht wordt twee tot drie keer per minuut ververst is er toch een kans op besmetting. Dit komt doordat de luchtverversing zeer lokaal gebeurt en niet door de hele cabine heen waardoor de deltavariant alsnog verspreid kan worden.

Gevaccineerd
Daarnaast blijkt dat ook gevaccineerde mensen alsnog besmet kunnen raken met de deltavariant. Alhoewel ze hier zelf over het algemeen niet heel ziek van worden, kunnen ze het virus wel gemakkelijk doorgeven.

Heb je dit al gelezen? Levende boeken te leen bij DOK, en je kunt er zelf ook een worden >

Volgens Melkert is het daarom van groot belang dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de verspreiding van de deltavariant in vliegtuigen.