GGD prikte zonder afspraak in Voorhof: ‘Fijn dat we mensen op deze manier kunnen bereiken’

In het Delftse wijkcentrum ‘De Vleugel’ was het afgelopen dinsdag mogelijk om zonder afspraak een coronavaccin te halen. Op de locatie werden de prikken gezet met het Janssen-vaccin. De GGD ondernam die actie om de drempel voor het vaccineren te verlagen.

In het wijkcentrum aan de Aart van der Leeuwlaan werd enkel met het Janssen-vaccin geprikt, zodat inwoners met één prik al klaar zijn en er verder geen extra afspraak nodig is om te vaccineren. Tijdens de eerste vaccinatiedag, op 13 juli, werden er nog 20 tot 30 mensen gevaccineerd. Een week later, toen er dus zonder afspraak kon worden geprikt, zouden er 82 mensen zijn geprikt. ‘Best een geslaagde actie dus’, vertelt een woordvoerder van de GGD.

De GGD gaf zelf te kennen geen verwachtingen te hebben voorafgaand aan de actie. ‘We hadden niet echt een doel wat aantallen betreft. Ons doel is gewoon om zoveel mogelijk prikken te zetten, hoe meer hoe beter natuurlijk’, gaat de woordvoerder verder.

Prikactie was hoog nodig

De prikactie in Voorhof was volgens de GGD ook nodig. De wijk staat bekend als aandachtswijk, de GGD kon maar moeilijk in contact komen met de bewoners. ‘Het is al helemaal fijn dat we deze mensen op deze manier kunnen bereiken. Mensen in deze wijk blijven wat de vaccinatiebereidheid betreft namelijk achter op het gemiddelde in Nederland’, legt de GGD uit.

Of er nog meer van deze prikacties zullen volgen, is nog niet bekend. De woordvoerder van de GGD laat weten dat er een goede kans is dat er opnieuw een prikactie zonder afspraak zal plaatsvinden. ''Eerst gaan we deze actie nog wat beter evalueren en volgende week weten we daar meer over.''

Lees ook: 2000 extra Janssen-vaccins beschikbaar in Delft