LIVE | Laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen

De stembureaus zijn voor de derde en laatste dag geopend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Gisteren en eergisteren waren al een kleiner aantal stembureaus geopend in Delft. Vandaag openen meer locaties en in het speciaal het stembureau in het Rietveld Theater en de Nieuwe Kerk op de markt.

Vanmorgen en vanavond zijn alle ontwikkelingen rond de gemeenteraadsverkiezingen te volgen bij Omroep Delft. Zo wordt er in de ochtend verslag gedaan vanaf een aantal stembureaus en kunt u vanavond in een extra uitzending live de uitslagenavond volgen vanaf 20:00 tot 00:00 ’s nachts. De uitslagen laten dit keer wat langer op zich wachten, na 21:00 zijn de stembureaus gesloten en kan er geteld gaan worden.

De uitzending is
hier live te volgen, of u kunt inschakelen op onze radiofrequentie en meeluisteren op de kabeltelevisie.

Drukte bij de uitslagenavond in stadhuis
Inmiddels is het stadhuis langzaam maar zeker meer aan het vollopen. Raadsleden én achterban zijn inmiddels te vinden in de zaal. Inmiddels is ook een bandje gaan spelen. Om 22:00 zal de eerste tussenstand bekend worden gemaakt op de schermen in het stadhuis. Op dat moment weten we meer.

Tot 13:00 rustig in Rietveld Theater
In het Rietveld Theater kan ook gestemd worden. Daar bleek het vanmorgen tot een uur of 12:30 overigens nog erg rustig. 'We hopen dat het nog wat drukker wordt. Maar we zitten nog te wachten tot de studenten hun bed uit komen', vertelde de voorzitter van het stembureau ter plaatse.

Wat voor het stembureau ook een reden kan zijn voor de rust tot dan toe, is de enorme hoeveelheid stembureaus in de binnenstad. Niet alleen in het Rietveld Theater kan gestemd worden, ook in het Stadskantoor bij het NS-station en 200 meter verderop in de Nieuwe Kerk kon gestemd worden dat zijn doorgaans bekendere stemlocaties.

Flink wat campagnestunts de afgelopen weken
Tijdens de verkiezingscampagnes zijn er altijd wat ludieke acties van politieke partijen om aandacht te vragen voor onderwerpen waar zij voor staan. Zo sprong Dimitri van Rijn (VVD) in de gracht om aandacht te vragen voor onze band met het water, hield Bert van der Woerd van ChristenUnie een bakfietsrace, schreef SP een woonmanifest in plaats van een verkiezingsprogramma, bouwde STIP een woonkamer op de Markt om te praten over het tekort aan studentenhuizen zonder gezamenlijke woonkamer en toenemende eenzaamheid, vlogde Bram Stoop van Hart voor Delft erop los en organiseerde Bij1 een flyerfestival.

Op een van de laatste campagnedagen stond STIP weer klaar met een nieuwe onthulling: samen met bewoners van Delft fleurden ze 9 elektriciteitskastjes op. ‘’We willen graag bijdragen aan een levendige stad’’, aldus lijsttrekker Ida de Boer.

Opkomst in Marcuskerk niet enorm
Waar het eerder vanmiddag in de binnenstad enigszins rustig was, blijkt nu ook dat in de Marcuskerk in Buitenhof het nog niet storm loopt. De voorzitter van het stembureau is wat teleurgesteld. 'Vandaag hebben we zo'n 700 stemmen binnen gekregen. Ik stond hier vanaf 7:00 uur, maar het heeft nooit echt storm gelopen.'

De voorzitter in de Marcuskerk vindt het overigens jammer dat de opkomst niet groot is. Toch is ze niet verbaasd. 'Met de verkiezingen vorig jaar waren er nog lange rijen. Nu is dat niet het geval, het is typisch voor de gemeenteraadsverkiezingen.'

'Senioren voelen zich niet gehoord'
Bij jeugdcentrum The Culture begint de drukte wat aan te zwellen. Het loopt nog niet storm, maar er beginnen wel kleine rijen te vormen. Mogelijk dat, nu de werkdag af is, de drukte wat aanzwelt. Volgens de voorzitter ter plaatse zijn het echter niet de jongeren die komen stemmen, veel ouderen vinden hun weg naar het stembureau.

Een stemmer ter plaatse vertelt waarom zij stemt. 'ik stem omdat ik nu tegen seniorenleeftijd aanloop en hoor in de flat om mij heen van andere senioren dat ze zich totaal niet gehoord voelen. Er zijn twee partijen waar ik wel van hoop dat ze kunnen helpen dus op één van die twee heb ik gestemd.'

Alle STIP-leden hebben gestemd
Inmiddels hebben alle STIP-leden gestemd. Op Twitter willen ze nog een laatste oproep doen om te gaan stemmen. Waarschijnlijk is het in de binnenstad een stuk drukker op de stembureaus. 'Wij hebben net met z'n allen gestemd! Jij hebt nog tot 21:00 uur vandaag om te gaan stemmen', klinkt het op Twitter.

Opkomst Nieuwe Kerk waarschijnlijk relatief hoog vanwege mooie locatie
De laatst getelde opkomstcijfers bij de stemlocatie in de Nieuwe Kerk laten een wat positiever beeld zien van het animo voor de gemeenteraadsverkiezingen. Rond 18:00 werden hier 2150 stemmen geteld van over de hele woensdag.

De voorzitter van de stemlocatie laat weten dat het hoge cijfer ook te maken heeft met de populaire locatie: ''Mensen willen hier toch graag weer een keertje binnenlopen en hebben nu weer een goede reden. We hebben bij het tellen veel postcodes voorbij zien komen van mensen uit hele andere buurten, en veel mensen zeggen ook dat ze het zo leuk vonden om hierheen te komen in plaats van naar een plek in hun buurt.''

Het is de tweede keer dat er in de Nieuwe Kerk gestemd kan worden, vorig jaar met de Tweedekamer verkiezingen was de eerste keer. De locatie is toen ontstaan na de COVID-uitbraak, vanwege goede doorstroommogelijkheden en ventilatie op deze plek.
“Het is vanwege die goede ventilatie voor ons wel een beetje koud als je hier uren een shift hebt en hier zit. Maar we drinken veel warme soep en ik ga zo een dikke extra trui aandoen'', vertelt de voorzitter.

Ook rustig in Vierhovenkerk in Buitenhof
Het is een mooie stemlocatie zo naast zo’n groot kerkorgel, maar er zijn maar weinig mensen die daarvan iets hebben meegemaakt: er lijkt een lage opkomst te gaan komen in de Vierhovenkerk in het Buitenhof. In de namiddag rond een uur of 17:00 was het opkomstcijfer nog ruim onder de 400.

“Het was een rustig dagje en het wordt geen lange avond zo met stemmen tellen” aldus de dagvoorzitter hier. Zij had overigens wel een idee waarom de locatie een relatief lage opkomst liet zien: ''Ik denk ook dat deze locatie niet goed genoeg in het zicht ligt voor veel mensen. We zitten echt in een onzichtbare hoek, waardoor veel mensen in deze buurt niet dat laatste extra zetje krijgen.
Misschien iets door de volgende keer om mee te nemen goor de gemeente.''

Overigens verwachtten veel plekken rond half 7 nog wel een kleine piek van stemmers als mensen uit hun werk komen.