Kunstinstituut in Pomphuis op losse schroeven: ‘Geen idee wat er is gebeurd’

Een opening van Kunstcentrum RADIUS in januari is op losse schroeven komen te staan. Door gesteggel om de komst van een restaurant lopen de plannen van museumdirecteur Niekolaas Lekkerkerk vertraging op. ‘De focus ligt nu echt teveel op de komst van het restaurant. We willen het belang van het museum daarom onderstrepen.’

In januari moest het museum er komen, maar nu lijkt direct starten in die maand toch nog flink moeilijk te worden. De directeur van kunstmuseum RADIUS, Niekolaas Lekkerkerk, baalt dan ook van het proces dat is doorlopen met de gemeente. Eerst gingen zij er namelijk vanuit dat het initiatief onder een zogenoemde kruimelregeling zou vallen: de gemeenteraad hoefde geen definitief oordeel te vellen over de komst van het museum.

‘We hebben echt geen idee wat er precies is gebeurd. We hebben steeds in goed vertrouwen gehandeld en meerdere keren bevestigd gekregen dat er sprake was van een kruimelregeling. We dachten ook echt dat we daarom snel konden beginnen. We stonden helemaal klaar om te starten in januari’, vertelt Lekkerkerk verder.

Droom van een ontmoetingsplek
Vanaf november 2020 is Lekkerkerk bezig met het opzetten van zijn plan voor het pomphuis in het Kalverbos. Sindsdien is het hard gegaan: het team is bij elkaar geraapt, de fondsen zijn geworven, redenen te meer voor Lekkerkerk om zijn baan op te zeggen en vervolgens te beginnen met de voorbereidingen van het nieuwe kunstinstituut. De renovatie van het Pomphuis moet daarnaast ook nog starten.

Nu is dat de afgelopen tijd op losse schroeven komen te staan. ‘En dat is echt zonde. We hadden echt de hoop om een mooie ontmoetingsplek te maken, waarbij de koppeling wordt gemaakt tussen klimaatverandering en kunst en de vragen die daarbij opspelen’, vertelt Lekkerkerk.

Toch geen kruimelregeling
In de commissievergadering Ruimte en Verkeer van af donderdagavond, vertelde wethouder Bas Vollebregt echter dat na een tweede check van de aanvraag bleek dat de kruimelregeling niet van toepassing was. Het beoogde restaurant is met plaats voor 140 man te groot om als ‘ondersteunende horeca’ te worden gezien en daarnaast is het gebouw ook nog een rijksmonument: het zorgt ervoor dat de gemeenteraad wel een definitief oordeel moet vellen over de huidige vergunning.

De omwonenden van het Kalverbos waren zelf overigens niet onwelwillend tegenover het plan. ‘Het is een mooi plan om het Pomphuis te renoveren, daar kan niemand iets op tegen hebben. Het probleem is echter dat er geen ondersteunende horeca komt, maar een restaurant. Een groot restaurant, met een groot terras. Het heeft veel invloed op de rust bij deze groene parel’, vertelt een van de omwonenden.

Op zoek naar doorbraak
Ook Lekkerkerk is zelf vooral op zoek naar een doorbraak. ‘We willen gewoon niet beginnen met bureaucratisch moddergooien. We willen gewoon dat het kunstinstituut start, dat was voor ons de reden om een brief naar de gemeente te sturen’, gaat Lekkerkerk verder. Afgelopen week stuurde hij een brief aan de gemeente om nog eens te benadrukken dat dit zijn gedroomde kunstcentrum flink kan schaden.