‘Kunst in West’ verfraait kale flatmuren

Kunst in West is een samenwerking waarin verschillende woningcorporaties de krachten bundelen om kunst en kleur aan te brengen in de Wij West-wijken van Delft. Alle kunstwerken die de komende jaren aangebracht worden in de openbare ruimte zullen een vorm van participatie met zich meebrengen.

Micha de Bie voor een eerder gerealiseerde muurschildering| Foto: Youp Soulman
Wij West-wijken 
Kunst in West maakt deel uit van het programma Wij West, het omvangrijke, rijksgesubsidieerde project, dat de leefbaarheid in Voorhof, Buitenhof en Tanthof-West moet verbeteren. Buitenhof heeft al diverse muurschilderingen, waarvan Mirá Mi in Buitenhof zelfs bekroond werd met de Le Comteprijs, een publieksprijs voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld in 2024.  

 

Poort van Delft 
Wanneer je via de Voorhofdreef Delft inrijdt, is de flat aan de Lodewijk van Deysselhof één van de eerste gebouwen die je ziet. Volgens projectinitiator Pim van der Velden, medewerker sociaal beheer bij woningcorporatie Stedelink, is dat nu “een grote kale bruine muur, die gaan we transformeren tot de poort van de wijk of misschien zelfs wel van Delft!” 

 

Participatie van Voorhof-bewoners 
Het rechtergedeelte van de muur wordt door Micha de Bie beschilderd met verwijzingen naar de schrijverskunst in het algemeen, daar de wijk bestaat uit straten met namen van schrijvers. Micha woont zelf in Voorhof en is een grote naam in de street art. Zijn werk verraadt zijn grafische achtergrond met strakke geometrische vormen. De linkerkant van de wand wordt een grote boekenkast, gevuld met favoriete boeken van de wijkbewoners. Utrechtenaar Jan Heinsbroek zal deze boeken tot in detail aanbrengen. Zijn vrolijke muurschilderingen vind je tot ver over de landsgrenzen onder het pseudoniem Janisdeman. Zijn motto luidt “Niet zeuren maar kleuren”.
JanisdeMan op Festival les Petits Bonheurs
Van ontwerpfase naar realisatie 
Vorige maand startte dit kunstproject met een workshop graffiti en een enquête. Hiervoor waren ook de bewoners van Woonbron aan het Dirk Costerplein uitgenodigd. Zij hebben namelijk ook uitzicht op de muurschildering. De ontwerpfase duurt in verband met het weer tot volgend voorjaar, “zodat het project een beetje knap uit de verf komt” aldus Micha. Voor een blijvend mooi resultaat worden (minstens) drie lagen toegepast. Een grondlaag, het ontwerp en een UV- en vandalismebestendige coating. Jan wil daar nog wel aan toevoegen dat ook hij niet weet welke boeken er uiteindelijk in de 21 bij 9 meter grote kast komen te staan. “Dat blijft tot de onthulling een verrassing. We zijn zelf net zo benieuwd naar het eindresultaat als de bewoners en de opdrachtgever.”  

 

Leefbaarheid en veiligheid in de wijk 
Micha vertelt dat er regelmatig buurtbewoners naar hem toe komen met de vraag of “deze kunst niet ten koste gaat van investering in bijvoorbeeld isolatie van de woning” Als hij dan uitlegt dat “meer kunst en kleur in de wijk uit een ander potje komt dan renovatie”, dan klinkt dat heel logisch. Ook Pim van der Velden van Stedelink bevestigt dat “leefbaarheid en veiligheid losstaat van groot onderhoud”.  

 

Zijn er al plannen voor een volgend project? 
Na Buitenhof en Voorhof is straks ook Tanthof aan de beurt. Dat kan met een grote muurschildering maar bijvoorbeeld ook met minibibliotheekjes of vrijstaande kunstwerken. Want Kunst in West wil bijdragen aan het geluksgevoel in de wijk en dus ook aan de veiligheid. Daarnaast wordt er ook uitdrukkelijk aansluiting gezocht bij de kunstroute van de gemeente Delft.