Kieskeurige vleermuis krijgt woning van Vidomes

Delft, 04-11-2020 – Woningcorporatie Vidomes heeft een vleermuisschoorsteen geplaatst, op het appartementencomplex aan de Telderslaan in Delft. De schoorsteen is bedoeld als kraamkamer voor de laatvlieger, één van de grootste vleermuissoorten in ons land.

Laatvlieger
 

In 2018 renoveerde Vidomes de 66 portiekwoningen aan de Jan de Oudeweg en Professor Telderslaan. Maar, 16 laatvliegers, een zwaar beschermde diersoort, hadden de spouw van één van de kopgevels ‘gekraakt’. Ze gebruikten die als kraamkamer. Vidomes kreeg toestemming voor de renovatie, onder twee voorwaarden: niet renoveren tijdens de kwetsbare kraamperiode en winterrust, én de verhuurder moest ook een nieuwe kraamkamer voor de laatvliegers bouwen. Dat is nu gebeurd, in de vorm van een schoorsteen, op de plek waar een oude schoorsteen stond. Ook de bestaande toegang tot de verblijfplaats in de spouw is weer hersteld.

Eerste speciaal aangelegde kraamverblijf voor Laatvliegers

De vleermuisschoorsteen is een gezamenlijk ontwerp van Vidomes, ERA Contour en adviesbureau Tauw. Ook zijn Omgevingsdienst Haaglanden en de Zoogdiervereniging betrokken. Het kan het eerste speciaal aangelegde kraamverblijf worden voor de mysterieuze en kieskeurige laatvliegers. Adviesbureau Tauw gaat dat de komende jaren goed in de gaten houden. Als de laatvliegers deze alternatieve kraamverblijfplaats ook écht gaan gebruiken, gaat Tauw – en waarschijnlijk ook anderen – dit vaker inzetten als beschermingsmaatregel voor de laatvlieger.

Wat is de laatvlieger voor vleermuis?

De laatvlieger – wetenschappelijk Eptesicus serotinus – komt aan z’n naam doordat hij later uitvliegt dan andere grote vleermuissoorten. Deze soort vliegt zo’n 20 minuten na zonsondergang uit en gaat op jacht langs heggen, bomen, lantaarnpalen en huizen. Ook vliegt hij graag in tuinen en langs bosranden. Laatvliegers zijn overwegend donkerbruin van kleur en hebben een bruingele buik.