Kadernota 2025-2028: Het college van Delft wil afmaken waar ze aan is begonnen
De kadernota van de komende jaren is bekend. Weer zijn er weinig nieuwe plannen in te vinden. “We gaan eerst de eerder gemaakte plannen uitvoeren en afmaken", zegt Martina Huijsmans, wethouder Financiën, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. De kadernota is een voorstel van het college aan de Raad die de kaders van de begroting van 2025 tot 2028 beschrijft.
Weinig hulpmiddelen
Het college geeft aan dat het Rijk ze veel taken geeft, maar dat ze daar weinig financiële middelen voor krijgen. Om het volgende college op weg te helpen, heeft het huidige een sluitende begroting gemaakt voor de komende twee jaar. “Zo kunnen we goede dingen doen voor de stad en afmaken wat we hebben afgesproken", zegt Martina Huijsmans. “En laten we daarbij ruimte voor het nieuwe college.”
“Ondanks de discussie over de grote bezuinigingen en het ravijnjaar, is het ons gelukt om een sluitende begroting te maken, waarin we een goed financieel beeld krijgen van Delft”, aldus de wethouder. “Dit is mogelijk, omdat we in Delft de afgelopen jaren een strak financieel beleid hebben gevoerd.”
Ruimte voor initiatieven van de Raad
“Nu zetten we in op de uitvoering en voltooiing van lopende projecten”, zegt Huijsmans, “voordat we aan nieuwe initiatieven van de Raad beginnen.” Voorbeelden hiervan zijn het nationaal programma Leefbaar, de energietransitie en de adaptieve mobiliteitsagenda, die Delft de komende jaren leefbaar, bereikbaar en veilig houdt. “Maar uiteindelijk gaat de Raad natuurlijk zelf over hun financiën en de regeling daarvan.”
Beperkte ruimte energienet
De gemeente werkt al sinds 2018 aan de ambitie om 15 duizend woningen en ongeveer 100 duizend vierkante meter extra bedrijfsruimte te realiseren. Tegelijkertijd is er een beperkte ruimte op het energienet. “Standaard woningen mogen gewoon gebruik maken van het netwerk. Voor de grotere bedrijven en instellingen moeten we inderdaad kijken waar nog plek is", zegt Huijsmans. “Daarover zijn we al in gesprek met netbeheerder Stedin en hebben we een projectleider aangewezen.” Volgens de wethouder is er sprake van een uitdaging, waar geduld en tijd voor nodig is.
Jeugdzorg onder druk
Na 2027 vallen de extra financiële middelen van het Rijk weg voor de jeugdzorg. Ook voor Delft heeft dit gevolgen. “Eén op de zeven jongeren heeft jeugdzorg nodig en die gaan we ze kunnen blijven bieden", zegt Huijsmans. “We zijn nu vooral aan het kijken hoe we de alternatieve zorg kunnen bieden aan de jeugd die lichtere zorg nodig hebben.” Dat wil het college doen, bijvoorbeeld via school of een andere instelling. “Veel kinderen komen in de jeugdzorg terecht. Terwijl een deel misschien een andere vorm van hulp nodig heeft. We willen zorgen dat jeugdzorg beschikbaar is en blijft voor de kinderen die dat echt nodig hebben.”
“Geen grip op sociale huurwoningen”
Het college streeft ernaar dat in 2040 een derde van de woningvoorraad in Delft bestaat uit sociale huurwoningen, exclusief studentenwoningen. Het Ministerie heeft aangekondigd in de voorjaarsnota dat de huren voor de komende twee jaar worden bevroren, waardoor corporaties kampen met een beperkte investeringsruimte. “Hier heeft Delft niet echt grip op", zegt de wethouder. “Dat is voor alle gemeentes een grote zorg.”
Invloed van wispelturige landelijke politiek
"Vanuit het Rijk krijgen we wel heel veel opdrachten en taken die we moeten verbeteren en volbrengen, maar we krijgen hiervoor niet genoeg geld van het Rijk", zegt de wethouder. “Maar we zorgen er in deze kadernota voor dat onze bewoners er zo min mogelijk van merken.” De Vereniging Nederlandse Gemeenten voert wel gesprek met de overheid, maar het vraagstuk blijft of er geld voor is.
Flexwoningen van budget voor Oekraïeners
De kadernota geeft aan dat het mogelijk is om flexwoningen te realiseren aan de Brasserskade, met het overschot aan geld dat Delft kreeg voor opvang van gevluchte Oekraïners. “Dit zijn sociale woningen voor verschillende doelgroepen”, zegt Huijsmans. “Waaronder statushouders, Oekraïners en mensen met een urgentieverklaring.” Ze voegt eraan toe dat flexwoningen een manier zijn om snel nieuwbouw toe te voegen.
“Delftenaar niet op kosten jagen”
Volgens Huijsmans zal de Delftenaar op financieel vlak niet veel merken: “We gaan zo veel mogelijk zelf proberen op te lossen.” De stad Delft heeft van oudsher wel wat financiële uitdagingen gekend, waarbij het college soms ook aan “de knop van OZB moest draaien". In deze kadernota is naast inflatie geen verhoging van de OZB voorzien.
Voor nu heeft het college besloten “om toekomstbestendige keuzes te maken voor het volgende college”, door onder meer niet al het geld op te maken. “Dat we als Delft gewoon door kunnen gaan, ondanks de moeilijke tijden.”