Kabaal op station Delft: 'Aandacht voor uithongering Gaza'

Wie donderdag rond 18:00 de trein nam vanaf station Delft, schrok hoogstwaarschijnlijk op door een groot kabaal. Ongeveer 150 mensen sloegen potten, pannen en lepels tegen elkaar om aandacht te vragen voor de genocide in Gaza. Het is een van de grootste protesten in Delft van de afgelopen tijd, buiten acties op de TU Delft.

150 mensen kwamen samen op station Delft om aandacht te vragen voor Gaza | Foto: Hanne van Mourik

Op 26 stations in Nederland maakten actievoerders rond 18:00 kabaal. Specifiek vraagt de actie aandacht voor de uithongering van mensen in Gaza. De organisaties die het protest hebben opgezet (Plant een Olijfboom, Palestijnse Gemeenschap in Nederland en De digitale rode lijn) schrijven op sociale media: “Wij eisen dat eten en hulpgoederen zo snel mogelijk worden toegelaten in Gaza.” 

Onvoorstelbaar 
De aanwezigen op station Delft, jong en oud, kijken ernstig. Waar op vorige protesten en acties de sfeer soms nog gezellig kon worden genoemd, is dat nu niet het geval. “Ik ben hier omdat het onvoorstelbaar is wat er in Gaza gebeurd", zegt een van de aanwezigen. De actie maakt indruk. Hier en daar pinkt iemand een traan weg, voordat die opnieuw scandeert: “Free Palestine!”
 
Meer dan honderd hulporganisaties waarschuwden afgelopen woensdag voor hongersnood in Gaza. Zo staan er vrachtwagens vol eten en medicijnen klaar bij de poort, maar verspert het Israëlische leger de toegang. Ook worden Gazanen bij Israëlische voedseldistributiepunten beschoten door het leger, waardoor het gevaarlijk is om aan eten te komen.
 
Dagelijkse acties 
Het protest is de derde dag van de dagelijkse acties van Stichting Plant een Olijfboom. De eerste dag riep de organisatie op om verzoekschriften naar koning Willem-Alexander te sturen. Ze hopen op een reactie, zoals de Belgische koning Filip al heeft gegeven. Op dag twee vroeg de stichting aandacht voor de door Israël bedreigde Palestijnse journalist Anas Al-Sharif. Vrijdag, op dag vier, vindt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken een wake plaats.