Innovatief waterfietsen door Delft: ‘Je kan 15 km/u halen’

Hoe is het om jong én ondernemer in Delft te zijn? Wat Nick Posthumus (17) betreft is het prima. Hij begon in maart zijn rondvaartbedrijf BootjevarenDelft.nl en had in mei zelfs een kleine primeur. De jonge ondernemer is namelijk aan de slag gegaan met nieuwe waterfietsen, die enkel nog in Rotterdam werden gebruikt.

Nick was op zoek naar wat vernieuwing in de grachten van Delft en zocht zelf naar een unieke manier om Delft op het water te laten zien. Al een lange tijd is het niet mogelijk om met gemotoriseerde boten door de binnenstad te varen, dus is het vervolgens zaak om te improviseren. Zo kwam hij op de nieuwe waterfietsen, die zelfs met 15 kilometer per uur over het water heen kan.

De waterfiets werkt als een soort catamaran. “Het is eigenlijk een soort hometrainer met twee sup-planken eronder. De beide planken worden van tevoren opgepompt en zorgen er dus voor dat de fiets stabiel op het water ligt”, legt Posthumus uit. In die zin is het in de meest letterlijke zin een fiets. Het heeft trappers en zelfs een fietsstuur dat precies zo werkt als je verwacht van een fiets.

Waterfietsen geïmporteerd uit de VS

De waterfietsen worden in de Verenigde Staten gebouwd. Toch hoeft hij zich geen zorgen te maken over het bestellen van nieuwe onderdelen. Nick krijgt namelijk veel hulp van zijn ouders én van vrienden. Nick kocht de waterfietsen omdat hij vond dat er wel wat nieuws in de stad mocht rondvaren.

“De andere plastic waterfietsen vond ik vooral ouderwets. Ik wilde wat nieuws en een beetje meer leven in Delft brengen. Toen kwamen we deze waterfietsen tegen. Vervolgens dachten we: we zijn gek als we dit niet doen”, vertelt de jonge ondernemer wanneer we hem spreken op het vlonder voor station Delft Centraal.

Pas in maart begonnen

Hij begon pas in maart met zijn kleine onderneming, waarmee hij zelf boottochten verzorgd. Hij hoopt dat zijn eigen bedrijfje uiteindelijk snel kan groeien. “Ik hoop uiteindelijk meer sloepjes te kunnen verhuren, zonder stuurman. Dan kan ik uiteindelijk alles aan kan bieden. Ik hoop dat dát lukt”, sluit de jonge ondernemer af.