Indrukwekkende boring trekt veel kijkers

Op vrijdag 7 oktober verzamelende Delftenaren zich op het viaduct aan de Pierre van Hauwelaan om getuige te zijn van een technisch hoogstand bij de aanleg van de eerste warmteleiding. Door middel van een ondergrondse HDD-boring wordt de warmteleiding van WarmtelinQ aangelegd. Om precies half tien begon men met het intrekken van bijna 900 meter leidingen.

Bij een HDD-boring wordt de warmtebuis doormiddel van een ondergrondse boring aangelegd. De leidingen worden met de boormachine vanaf de Westlandseweg ruim 30 meter onder de Buitenwatersloot door naar het Westeinde getrokken. Deze bijzondere technische prestatie maakt het mogelijk om de leidingen aan te leggen met veel minder overlast voor de omgeving dan bij de aanleg met een open ontgraving.

Delft bereid zich voor op aardgasvrije toekomst

Wethouder Maaike Zwart (Duurzaamheid, Werk & Inkomen, Economie) was ter plaatse gekomen om met eigen ogen dit spectaculaire karwei te zien. Ze is blij met de aanleg van WarmtelinQ en de manier waarop Delft zich voorbereid op een aardgasvrije toekomst. Ook Jeannette Baljeu (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) was naar de werkzaamheden gekomen om getuige te zijn van het moment. Zij benadrukte dat het belangrijk is om voor onze energievoorziening minder afhankelijk te zijn van andere landen en tegelijk een belangrijke stap te zetten in de energietransitie in Zuid-Holland.

Het was een spectaculair gezicht – Foto: Frans van Rijnswou