Hoven Passage komt met tentoonstelling over pianomerk Rippen

In mei pakt winkelcentrum De Hoven Passage uit met een tentoonstelling over het Nederlandse pianomerk Rippen. De tentoonstelling wordt gemaakt in opdracht van de Delftse Stichting Pianobouw Nederland.

Het pianomerk Rippen is in ons land niet zo bekend, maar is desalniettemin een bijzonder staaltje ‘Dutch Design’.

De geschiedenis van Rippen

Johan J. Rippen, zoon van een Haagse pianohandelaar, was een vooruitstrevende pianobouwer, die steeds nieuwe ideeën over pianobouw ontwikkelde. In 1937 werd in Den Haag de Rippen pianofabriek N.V. opgericht en begonnen met de bouw van traditionele piano’s en vleugels.
In 1951 verhuisde de productie naar Ede. In 1985 raakte het bedrijf als gevolg van een stagnerende afzet in ernstige financiële problemen. De failliet verklaarde fabriek kon met hulp van een externe geldschieter nog enkele jaren doordraaien, maar in februari 1991 werd het definitieve faillissement uitgesproken. . Rippen heeft in totaal 217.600 instrumenten gemaakt.

Onorthodoxe modellen

Rippen onderscheidde zich met onorthodoxe modellen in een conservatieve pianowereld. De expositie met instrumenten uit de collectie van Pieter Verhulst en Hans Paternotte zoomt in op de jaren vijftig en zestig waarin Rippen de aluminium vleugel, de opklapvleugel en de verticale harpvleugel op de markt bracht. Hans Paternotte zegt dat er bewust niet is gekozen voor een museumopstelling: Wij denken dat we op deze manier een groter en meer onbevangen publiek met kunst en cultuur kunnen bereiken”. Het is de eerste maal dat een dergelijke multimediale tentoonstelling over pianobouw in Nederland plaatsvindt. “Op dit moment zijn we nog volop in een lege ruimte bezig met de opbouw van de ontwerpen. We hopen half mei te kunnen openen”, aldus Paternotte. Er zullen ook concerten op deze bijzondere instrumenten kunnen worden bijgewoond.

Een van de eerste ontwerpen voor de tentoonstelling - Foto Hans Paternotte