Horeca voorlopig nog dicht: hoe pakken ze dit in Delft aan?

Het kabinet heeft afgelopen vrijdag besloten dat de niet-essentiële winkels weer open mogen zonder afspraak. Helaas was er voor de horeca minder goed nieuws, zij moeten voorlopig nog even dicht blijven. Horecazaken in verschillende gemeenten komen in opstand, maar in Delft is hier niet echt sprake van. Hoe zit dit?

‘’Er zijn vanuit het hele land brandbrieven en oproepen geweest. In heel veel steden wilden ze een statement maken. In een gemeente als Valkenburg heeft de burgemeester het wel gedoogd. Wij hebben onze burgemeester van Bijsterveldt de noodzaak uitgelegd en van Bijsterveldt was het met ons eens, maar regels zijn regels. Dat is op voorhand al met ons gecommuniceerd, en de zaken in Delft wilden geen grote boetes riskeren. Uiteindelijk heeft van Bijsterveldt wel besloten om het op de dag zelf te dogen’’, zegt Jon Cornelese van Koninklijke Horeca Nederland.

“In bepaalde gemeenten werd van tevoren gemeld dat de Burgemeester de actie zou dogen, in andere gemeenten niet. Dit verschil in gemeenten is iets wat al bijna twee jaar aan de hand is. Dat maakt het wel eens lastig. Het gesprek is er altijd met de burgemeester. De lijnen zijn kort, ook met de gemeente. Alleen niet alles kan, wat wij graag zouden willen.’’

Potjes omdraaien
Op dinsdag 25 januari is er weer een persconferentie. ‘’Hopelijk kan de overheid dan wel perspectief geven. Als de overheid van tevoren een datum geeft, dan kun je plannen gaan maken. Als ze niet dat stukje perspectief gaan geven, dan ga je nog meer van dat soort acties krijgen, zoals in Valkenburg’’, gaat Cornelese verder.

‘’Het wordt steeds lastiger om het hoofd boven het water te houden. Er moet altijd een stuk geld eigen bij. Mensen hebben zich in de schulden gestoken, maar de schulden worden hoger en hoger. Ondernemers die een terras hebben, hebben ondanks alle beperkingen nog wat omzet kunnen draaien afgelopen zomer. Alle potjes worden omgedraaid om te leven.’’

Lees ook: Verschillende organisaties trekken aan de bel voor ondernemers in Delft >

Huiskamer
Horeca is voor veel gasten een soort van huiskamer, een stukje sociale omgeving, gezelligheid. ‘’Ik blijf het bijzonder vinden dat ze de horeca sluiten, in de horeca zitten de gasten in een gecontroleerde omgeving. Nu de horeca dicht is, verplaatst de groep naar bijvoorbeeld ongecontroleerde huisfeestjes. Maar je kunt er boos en chagrijnig van worden, maar dat heeft niet zoveel zin. Kijken wat wel mogelijk is, zoals extra ruimte creëren voor terrassen’’, zegt Cornelese.