Hoogste kerk van Nederland staat plotseling niet langer in Utrecht, maar in Delft


Niet langer is de 112,32 meter hoge Domtoren in Utrecht het hoogste kerktoren van Nederland. Nu ligt deze eer bij de Delftse Nieuwe Kerk.

Hoe dat kan? De Domtoren in Utrecht is toe aan restauratie. Hiervoor is de windvaan met afbeelding van Sint Maarten naar beneden gehaald om gerestaureerd te worden. Ook zal het kruis dat zich onder de beschermheilige bevond, worden gerestaureerd. Hierdoor is de Nieuwe Kerk, die een hoogte van 108,75 meter telt, plotseling het hoogste gebouw van Nederland.

Verguld
De beschermheilige is kromgetrokken en zal daarom moeten worden gerestaureerd. Daarnaast zal het figuur ook opnieuw verguld worden voordat hij terug kan worden gezet op zijn oude plaats.

‘’De windvaan is in verhouding maar een klein onderdeel van de werkzaamheden, maar wel een heel belangrijk aspect", zegt wethouder Eelco Eerenberg vrijdag. Hij mocht Sint-Maarten van de spits tillen. De renovatie van de gehele toren gaat zeker tot 2024 duren.

Lees ook: Ontoegankelijke raadszaal voor gehandicapten >

De Domtoren zal zeker enkele maanden in de steigers staan om gerestaureerd te worden. Wanneer de windvaan precies terug op de Dom wordt geplaatst is nog onduidelijk, maar het zal ergens volgend jaar worden. Tot die tijd staat de Delftse Nieuwe Kerk één meter hoger dan de Utrechtse Domtoren.