Hoe Delftenaren samen een buurtmoestuin bouwden: 'Heb geduld en blijf vrolijk'
In Kuyperwijk is een nieuwe buurtmoestuin. Twee maanden geleden is die geopend met muziek, limonade en een toespraak van burgemeester Marja van Bijsterveldt. Omroep Delft sprak met de initiatiefnemers en Stichting Groenkracht over de tuin en het proces ernaartoe.
Op een bewolkte zomerochtend zitten Mimi, Jameela en Omar aan de picknicktafel met elk een beker koffie in hun handen. Ze hebben de oogst van vandaag al uitgestald: twee komkommers, vier radijsjes en wat bonen. De van oorsprong Syrische Jameela en Omar hebben nog een uur de tijd voordat hun online Nederlandse les begint. Die krijgen ze al jaren van gepensioneerd taaldocent Anneke Kroesen.
Het was Anneke die het echtpaar hielp hun wens voor een moestuin te realiseren. Daarvoor schakelde ze de hulp in van Stichting Groenkracht, die al eerder elf Delftse buurtmoestuinen heeft helpen opzetten.
Stichting Groenkracht
Stichting Groenkracht werd opgericht door Esmeralda van Tuinen, toen ze in haar wijk Wippolder een buurtmoestuin wilde beginnen. “Om buurtbewoners samen te brengen en mijn kinderen te laten zien waar groente vandaan komt”, zegt ze. Sindsdien helpt de stichting Delftenaren met tuinontwerpen, subsidieaanvragen en gemeentelijke procedures.
Ook voor de tuin in Kuyperwijk nam Groenkracht de communicatie met de gemeente op zich. De stichting maakte ook een ontwerp waarin de wensen van buurtbewoners waren verwerkt, terwijl er ondertussen actief werd gezocht naar meer deelnemers en een geschikte plek.
“Het was niet makkelijk", zegt Mimi, die zich bij Jameela en Omar aansloot. “We moesten bijna elke week op zoek naar wéér een nieuwe locatie.” Een keer hadden ze een mooie plek gevonden en was die goedgekeurd door de gemeente. Maar toen bleek dat er voor die plek al een ander bestemmingsplan was gemaakt. “Door een andere afdeling binnen de gemeente", zegt Esmeralda. Het hele proces nam uiteindelijk drie jaar in beslag.
Ook andere moeilijkheden speelden een rol bij het opzetten van de tuin. Zo wordt de ruimte in Delft steeds schaarser en is er steeds minder geld voor dit soort burgerinitiatieven.
Visie op openbare ruimte
Op 14 juli publiceerde gemeente Delft een visie op de ontwikkeling van de openbare ruimte. Daarin staat dat de gemeente Delft groene plekken te willen stimuleren voor gezondheid en ter bestrijding van eenzaamheid.
In eerdere vragen van Omroep Delft op de visue, antwoordde de gemeente dat zij burgerinitiatieven steunt en advies geeft waar nodig. “Burgerinitiatieven tonen de betrokkenheid en zorgen voor een fijnere openbare ruimte. En voor meer verbinding in de buurt.”
“Dat zijn mooie woorden", zegt Esmeralda. “Maar zonder budget is dat niet mogelijk.” Volgens haar neemt de stichting deels de rol van de gemeente over, door plannen van burgers uitvoerbaar te maken.
Kleine groene oase
Maar het harde werk van de stichting werpt haar vruchten af. Bij het zien van de buurtmoestuin in de Kuyperwijk kan een voorbijganger weinig anders dan zich verwonderen over de kleine groene oase te midden van de woonflats. De tuiniers zitten er tevreden bij, want “zorgen voor planten maakt gelukkig".
En of ze nog tips hebben voor andere Delftenaren die een buurtmoestuin willen beginnen? “Heb geduld en blijf vrolijk.”