Herdenking Delftse studentenstaking

“We moeten ons blijven verzetten tegen nazisme, fascisme en racisme”. Dat zei activist en antifascist Arthur Graaff maandag 23 november bij de door hem georganiseerde herdenking van de studentenstaking tegen de Jodenvervolging in Delft.
Herdenking Oostplantsoen
Fotograaf: Sam Rentmeester

De herdenking vond plaats bij de plaquette aan het Oostplantsoen, de plek waar student Frans van Hasselt 80 jaar geleden de toespraak gaf, waar het allemaal mee begon. Aanwezig was ook een neef van de Joodse professor Josephus Jitta wiens illegale ontslag en dat van zijn Joodse collega's door de nazi's destijds in 1940 de aanleiding voor de studentenstaking vormde.

zie ook : Delft studentenverzet tegen Duitse bezetting begon 80 jaar geleden.

Bij de herdenking waren vanwege corona slechts vier mensen uitgenodigd van de TU, de gemeente, de studentenvereniging en de antifascisten. Er kwamen echter twaalf mensen opdagen In zijn toespraak prees de president van het Delfts studentencorps Bart van 't Geloof de grote moed van Frans van Hasselt en de studenten die hebben gestaakt. Bijna één derde van de studenten deed mee aan de staking.

Arthur Graaff: “Antisemitisme en fascisme groeien steeds verder. Synagoge zonder forse bewaking zijn ondenkbaar geworden. De Delftse studenten protesteerden als eersten in heel Europa openlijk tegen de Jodenvervolging en de groei van het fascisme. Dat kostte de stakingsleider Frans van Hasselt zijn leven”'