Heeft Delft straks de meest gewipte tegels van Nederland?

Wie wipt de meeste tegels? Dat is de uitdaging tijdens het NK tegelwippen. Ook Delft doet mee aan de landelijke wedstrijd waarbij tegels worden vervangen voor plantjes. Zaterdag 3 april is het startsein voor het NK Tegelwippen in Delft met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in de Delftse Bomenwijk.

Bij de actie in Delft krijgen bewoners een plantje in ruil voor een tegel die ze wippen. Dit is een initiatief van Mick, een bewoner uit de Bomenwijk en opgezet samen met Duurzaamheidscentrum De Papaver .

Meer groen voor een betere leefomgeving

Dit NK is nodig, omdat steden erg versteend zijn. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog (beton houdt warmte vast) en maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.

Gemeenten in Nederland strijden vanaf 30 maart tot en met 30 september om de Gouden Tegel. Iedereen kan meedoen door tegels in zijn of haar tuin te vervangen door groen. Met het NK Tegelwippen maak je jouw omgeving in Delft en daarmee ook Nederland een stukje groener.

Wethouder: "Draag je steentje bij"

Delftse wethouder Stephan Brandligt is enthousiast over het NK en zegt hierover: "Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen achtertuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we ons steentje al bij."

Met deze actie hoopt de gemeente Delft de strijd tegen verstening te winnen. Kijk op de website van de Klimaatmaat hoe jij mee kunt doen. En vergeet niet je gewipte tegels op te geven via de website van het NK en ze worden opgeteld bij de tegelteller van jouw gemeente.