Grondlegger omroep overleden, recent nog laatste klus in Delft

In Rotterdam is André Pruijssers overleden, één van de grondleggers van Omroep Delft. Hij begon eerst bij de RAZO, de lokale radioziekenomroep waaruit later Stadsradio Delft en vervolgens de huidige omroep zouden voortkomen. Hij was in die vroegste tijd zowel actief als programmamaker, als in de techniek. Vooral op dat laatste vlak zou hij een kei worden.

André Pruijssers | Bron: familiefoto
In zijn Delftse beginperiode was hij ook vindingrijk bij het radio-sportprogramma op de zondagmiddag, met het leggen van live verbindingen naar de sportvelden – een soort lokale ‘Langs de Lijn’. In die tijd was dat voor een ziekenomroep een hele prestatie, omdat moderne digitale verbindingen nog niet bestonden en alles via telefoonlijnen tot stand moest worden gebracht.  

 

Later was hij onder meer de technische man achter Café Sportesk, een serie live programma’s – met ook livemuziek – over plaatselijke sport vanaf een locatie in de stad, zoals eetcafé De Carroussel aan de Oude Delft. Met al die ervaringen zou hij later in de Rotterdamse regio zijn bedrijf Ave Media Planet oprichten. Daarmee maakte hij landelijk furore. Pruijssers verzorgde onder veel meer het geluid bij grote mediaproducties als The Passion, en ook werkte hij mee aan het geluid bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima.  

 

Recent keerde hij als vrijwilliger nog één keer terug naar zijn bakermat, de omroep in Delft. Op vrijdag 31 mei verzorgde hij in de bibliotheek aan het Vesteplein zowel het zaal- als radio/tv-geluid voor het programma ‘De Staat van Delft’, over het slavernijverleden van deze stad. Hij deed dat die dag met zijn als altijd kenmerkende enthousiasme voor deze technisch lastige klus én met zijn zelfverzekerde vakmanschap, vanaf ’s ochtends vroeg tot en met het opruimen van audiospullen in de avond. 

 

André Pruijssers stierf afgelopen week onverwacht, twee weken voor hij 65 jaar zou worden.