Gillisbuurt gaat vernieuwen: 450 nieuwe woningen en verbeterde wandel- en fietsroutes

De Gillisbuurt in de wijk Buitenhof staat aan de vooravond van herontwikkelingsplan ‘De Nieuwe Gillis’. Om nieuwbouw, verduurzaming en sociale cohesie hand in hand te laten gaan, maakten Gemeente Delft en woningcorporatie Woonbron samen het plan. Ondanks enkele onzekere factoren.

Muurschildering op flat in de Haydnlaan, Buitenhof | Foto: Parsa Alizadeh
 
Het project moet de wijk opnieuw op de kaart zetten, door middel van ongeveer 450 nieuwe woningen, verbeterde wandel- en fietsroutes en een focus op ontmoeten en samen leven. 'De Nieuwe Gillis’ maakt deel uit van de bredere aanpak binnen het gemeentelijke programma ‘Wij West’, dat zich richt op het verbeteren van wijken in Delft-West.  

 

Circa 450 nieuwe woningen
Een belangrijk onderdeel van het plan is de verduurzaming van bestaande woningen en de bouw van nieuwe. Ook de aansluiting op het warmtenet speelt een rol in het plan. De circa 450 nieuwe woningen – vooral gepland op de voormalige Delfia-locatie aan de Mozartlaan – moeten bijdragen aan een gevarieerder woningaanbod in de wijk.  

 

De bouw hiervan start op z'n vroegst vanaf 2030. In 2023 zijn hier 88 flexwoningen neergezet voor de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. Die moeten medio 2030 verplaatst zijn. 

 

Nieuw buurtcentrum
Verder wordt er geïnvesteerd in de publieke ruimte. Zo moet de Beethovenlaan het hart van de vernieuwde wijk vormen met een plein, een basisschool en een nieuw buurtcentrum. De Bachsingel wordt ingericht als fietsstraat en doorgetrokken naar de naburige Kerkpolder. 

 

Onzekerheden
Ondanks het ambitieuze plan, zijn er onzekerheden. "Ruimte in Delft is schaars, zegt wethouder Martina Huijsmans (Ruimtelijke Ordening en Gebiedsontwikkeling). “Daarom combineren we waar mogelijk verschillende functies, zoals wonen, spelen en werken.” 

 

Ook Woonbron-directeur Linda Schalkwijk erkent dat er financiële onzekerheden zijn. Onder meer door de tweejarige, landelijke huurbevriezing voor de sociale sector. Toch zegt zij ambitieus te blijven: “We blijven ons inzetten om, waar mogelijk, stappen te zetten richting een toekomstbestendige wijk.” 

 

Zomerfestival
In afwachting van de grotere fysieke veranderingen, starten ondertussen wat kleinere acties in de buurt. Zoals de renovatie van sport- en speelplekken en de organisatie van een zomerfestival. Op het gebied van infrastructuur start de aanleg van het warmtenet dit jaar. De vervanging van het riool staat gepland voor 2028. 

 

In gesprek met de buurt
De komende weken vinden vervolggesprekken met de buurt plaats over de voorgestelde plannen. Mede op basis van die gesprekken wordt het plan verder aangevuld. Naar verwachting leggen de planontwikkelaars het definitieve plan dit najaar voor aan de raad ter besluitvorming.  

 

Meer informatie over de ontwikkelingen van de buurt en bijeenkomsten is te vinden op de informatiepagina van de gemeente. 

 

Zie ook: 

Kunst in West van start: Reusachtige boekenkast siert muur in Voorhof | Omroep Delft