Gewonde bever die aanspoelde op strand van Noordwijk maakt het goed in Delft

Ronnie de bever kan alweer op zijn staart zitten die eerst gewond was.

Het gaat goed met bever Ronnie die vorige week donderdag plotseling opdook op het strand bij Noordwijk. Hij werd met een bebloede staart en verzwakt door het zoute water naar de Wildopvang Zuid-Holland in Delft gebracht om te herstellen, maar mag deze week alweer worden vrijgelaten. ‘’Het is lastig zijn staart na te kijken want hij zit er bovenop. Blijkbaar is de wond al genoeg geheeld en zit hij graag zo'', aldus Willeke van den Heuvel, voorzitter van de wildopvang.

Het was een opmerkelijk moment voor een aantal wandelaars toen er vorige week opeens een bever het strand bij Noordwijk op kwam lopen. Het knaagdier hoort absoluut niet thuis in dit gebied met zout water. De gealarmeerde mannen van de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) keken dan ook hun ogen uit. Meestal worden ze op pad gestuurd voor gestrande zeehonden.

Jonge tiener
Toen de medewerkers het dier hadden gevangen, brachten ze hem naar de wildopvang in Delft. Ook daar was het een bijzondere belevenis; in de 42 jaar dat de opvang bestaat is het pas de derde keer dat er een binnenkomt. Hij was drijfnat, bleek gewond aan zijn staart en had zout water binnengekregen, wat niet al te best voor hem was geweest. De dierenarts was direct gekomen om het beest (dat inmiddels de naam Ronnie had gekregen) zo goed als mogelijk na te kijken. ‘Zo goed als mogelijk’ want met zijn sterke knaagtanden kan hij uit schrik of zelfverdediging zomaar wat vingers van iemand afbijten.

‘'We vermoeden dat het een jonge tiener is die ‘uit huis’ is gezet door zijn ouders en op zoek was naar een eigen plekje’’, vertelt Van den Heuvel.‘’Waarschijnlijk heeft hij vanuit de binnenwateren bij de Oude Rijn een verkeerde afslag genomen en is de Noordzee in gezwommen. En daar wist hij even niet meer wat te doen.’’

Witlof en winterpenen
Van den Heuvel laat weten dat het na een paar dagen alweer heel goed met hem gaat, zijn staart is -voor zover dit te zien is- weer geheeld en hij eet goed. De wildopvang zorgt ervoor dat er genoeg wilgentakken, winterpenen, witlof en appels zijn om zijn tanden in te zetten en die eet hij dan ook met veel genoegen op, laat ze weten.

De opvang zal het dier ergens dit weekend weer vrijlaten. Dit doen ze samen met de beverstichting die precies weet waar in Nederland een goede plek voor hem is; ergens met beekjes, rivieren en ander zoetwater.

Ronnie is vernoemd naar een een ondernemer die erg actief is op het strand bij Noordwijk op de plek waar de bever is gevonden.