Gemeente biedt mogelijke leidraad in kluwen van regelingen

“Al die verschillende regelingen maken het voor mensen soms lastig erachter te komen wat voor hen van toepassing is. En op welke manier ze deze regelingen kunnen aanvragen. De nieuwe tool maakt dat voor hen veel gemakkelijker.” Dat zegt wethouder van armoede Joëlle Gooijer. De tool waar zij het over heeft is ‘Bereken uw Recht’. Door het invullen van een vragenlijst geeft deze tool weer welke gemeentelijke regelingen op iemand van toepassing zijn. Deze tool werd eerder ook al gebruikt in andere gemeenten. Delft is echter wel de eerste gemeente waar niet alleen financiële, maar ook zorgregelingen onderdeel zijn van deze tool.
Gemeentekantoor | Ter illustratie

Delftenaren vinden de tool op www.rekenuwrechtplus.nl/delft. Op basis van hun persoonlijke situatie krijgen zij een lijst van regelingen waarvoor zij mogelijk in aanmerkingen komen. Dat kunnen regelingen zijn met betrekking tot zowel financiële- als zorgvragen. Bijvoorbeeld bijstandsregelingen, toeslagen, computerregelingen, hulp bij ouder worden of ondersteuning bij opvoeden. Vervolgens worden zij naar de juiste plek geleid om de betreffende regeling aan te vragen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Voor iedereen die hulp kan gebruiken bij het invullen van de tool is er ondersteuning beschikbaar van de 'formulierenbrigade'.

Wethouder Huijsmans van Dienstverlening en Digitalisering is blij met de nieuwe tool: “We willen dat onze dienstverlening toegankelijk is voor iedereen. Dat vraagt maatwerk waar dat mogelijk is. Met deze tool zetten we nog een mooie stap in die richting. En nemen we voor veel mensen een drempel weg. Door de veelheid aan informatie te filteren in een persoonlijk overzicht van regelingen én te nemen stappen, krijgen mensen ook sneller toegang tot de voor hen beschikbare ondersteuning.”