Gemeente beoogt drie locaties voor scholen Tanthof, wil vaart maken met plannen

Er moeten drie nieuwe scholen komen in Tanthof. Dat heeft het stadsbestuur voorlopig besloten na overleg met de scholen. Het betekent een doorbraak in een langslepende kwestie rond de komst van een ‘megaschool’ in de wijk. Een grote combinatieschool bij de Tanthofse kinderboerderij bleek te duur. Nu geven de schoolbesturen en het college van burgemeester en wethouders (B&W) de voorkeur aan de verbouwing van twee huidige locaties.

Al langer was er flinke ophef in Tanthof over de bouw van een zogenoemde ‘megaschool’ in het groene hart van Tanthof, naast de kinderboerderij daar. Bewoners protesteerden flink tegen de plannen van de scholen en de gemeente, zij waren van mening dat ze meer betrokken moesten worden bij de besluitvorming over de plek van de school.

Nu lijkt de gemeente toch te willen kiezen voor drie ‘nieuwe’ locaties voor de basisscholen in Tanthof. Twee locaties komen in Tanthof West, op de Bikolaan. In Tanthof Oost komt één nieuwe locatie, aan de Lepelaarstraat. De nieuwe locaties moeten overigens nog een uitwerking krijgen. Definitieve plannen liggen er nog niet.

Stadsbesturen en scholen opgelucht
Wethouder Lennart Harpe laat weten blij te zijn met de definitieve locaties voor de scholen. Eerder lieten de schoolbesturen van SCO Delft en de Laurentius Stichting al weten dat het ‘twee voor twaalf’ was voor de basisscholen. De huidige gebouwen zijn stevig verouderd, de scholen kunnen niet meegroeien met de onderwijsvraag.

‘Nu de locaties definitief bekend zijn, willen we vaart maken met de uitwerking van de plannen’, vertelt Harpe in een persbericht. De scholen hebben dringend nieuwe gebouwen nodig die passen bij de vraag van deze tijd.’ De betrokken schoolbesturen laten ook weten blij te zijn met de definitieve locaties. De huidige gebouwen stammen al uit de jaren ’70 en zijn sindsdien maar weinig onderhouden.

Bewoners, gemeente en scholen in gesprek
Het stadsbestuur laat verder weten dat de bewoners, de ouders, de leerlingen en de medewerkers van de scholen ook hun zegje kunnen doen over de te vormen plannen voor de nieuwe scholen. Zodra de gemeenteraad in februari heeft besloten over de kwestie, worden zij betrokken bij de plannen. Er wordt een klankbordgroep opgericht.

Omwonenden krijgen daar uiterlijk in het voorjaar een uitnodiging voor, daarna kunnen zij in samenwerking met de gemeente tot de zomer overleggen over nieuwe plannen op de twee beoogde locaties. Daarna moet duidelijk worden waar en hoe de scholen definitief worden gehuisvest.