Geen treinen van en naar Delft op 26 augustus door staking NS-personeel


De vijf regionale 24-uursstakingen die de vakbonden FNV, VVMC en CNV voor de aankomende week hebben aangekondigd, hebben ook invloed op reizigers van en naar Delft. Op vrijdag 26 augustus is regio West aan de beurt en zullen dus die dag ook van en naar Delft geen treinen rijden.

De zogenoemde estafettestaking onder het NS-personeel zal volgende week woensdag in regio Noord beginnen, gevolgd door regionale stakingen op verschillende dagen. De acties volgen na het stuklopen van cao-onderhandelingen. De bonden willen onder meer dat zij een eenmalige uitkering van 600 euro bruto en een maandelijkse loonsverhoging van 100 euro bruto krijgen. Een ultimatum van hen werd vorige week door de Nederlandse Spoorwegen van tafel geveegd waarna al snel stakingen werden aangekondigd.

De NS laat aan Omroep Delft weten teleurgesteld te zijn in de acties en dat de eisen van de vakbonden “niet altijd maakbaar” zijn. Volgens de spoorwegmaatschappij willen de bonden een “loonsverhoging van maar liefst 20%”, wat voor het noodlijdende ov-bedrijf vanwege de financiële impact van corona niet te doen zou zijn.

Valt Delft onder regio Midden of West?
Het is nog de vraag hoe de stakingen precies werken als je in een trein zit die van een regio reist waar die dag niet wordt gestaakt (bijvoorbeeld Delft), naar een regio waar die dag wel wordt gestaakt (bijvoorbeeld Amsterdam), en waar deze dan precies stopt. Dit zal de komende dagen nog precies duidelijk worden. ‘’De vakbond laat 48 uur van tevoren de exacte locaties weten'', aldus de woordvoerder van vakbond CNV. Houd dus op de dag zelf de NS website en reisplanner goed in de gaten voor de meest recente updates.

Ook heerste hier en daar nog onduidelijkheid over of Delft niet eigenlijk onder regio Midden valt, en of we dan dus niet een dag later rekening moeten gaan houden met de eventuele overlast. Delft valt als het gaat om schoolvakanties namelijk wel onder regio Midden. Maar vakbond VVMC bevestigt aan Omroep Delft dat Delft onder regio West valt.

De bonden laten weten dat als de NS na de stakingen niet akkoord gaat met de gestelde cao-eisen er in de week van 5 september landelijke stakingen volgen.

Alle stakingsdagen:
Regio Noord: woensdag 24 augustus
Regio West: vrijdag 26 augustus
Regio Noordwest: maandag 29 augustus
Regio Midden: dinsdag 30 augustus
Regio’s Oost en Zuid: woensdag 31 augustus