Geen poppodium maar weer een restaurant aan de Burgwal

Er komt geen poppodium in het pand aan de Burgwal, waar tot voor kort de Bierfabriek zat. Vroeger zaten hier illustere poppodia, Speakers en de Eland, maar volgens Burgemeester en Wethouders is het pand hier niet meer geschikt voor. In plaats daarvan moet er een restaurant komen. De vraag is hoe dit aansluit bij de erfpachtvoorwaarden van dit pand, die stellen dat er in dit gebouw activiteiten moeten zijn die specifiek gericht zijn op jongeren.
Pand aan de Burgwal waar de Bierfabriek tot voor kort zat | FOTO: Google Maps

Omroep Delft schreef eerder al over het pleidooi van enkele partijen in de gemeenteraad om een poppodium te realiseren, waar deze voorheen ook waren. Dit gaat niet gebeuren. Een van de redenen hiervoor is dat er geen zogeheten ‘doos-in-doos constructie’ is. Deze constructie, die ervoor zorgt dat er goede geluidsisolatie is, was wel aanwezig in de tijd dat Speakers in dit pand zat. Daarnaast schrijft B&W dat het ‘niet te verwachten is’ dat er ‘een partij in de stad is die een structureel aanbod aan popmuziek kan realiseren in dit pand zonder dat daar een forse structurele subsidie tegenover staat’. In plaats van een podium komt er een restaurant. Het college schrijft dat deze partij ‘al een tijd op zoek was naar een geschikte locatie in de binnenstad van Delft’. 

Toestemming? 
PvdA-fractievoorzitter Leon Hombergen reageert verbaasd. Hij was een van de raadsleden die via schriftelijke vragen opriep om dit pand echt bij te laten dragen aan jongerencultuur. Hij benadrukt hierbij dat dit ook breder opgevat kan worden dan alleen een poppodium. Wel wil hij weten hoe het kan dat de doos-in-doos constructie verdwenen is: “Heeft de gemeente destijds toestemming gegeven voor verwijdering? Hoe is de verwijdering te rijmen met de erfpachtbepalingen?”

Het college kan geen antwoord geven op de vraag hoe ervoor gezorgd wordt dar er in dit pand iets te doen komt voor jongeren. B&W schrijven dat ze hierover ‘in gesprek gaan met de erfpachter’. Hombergen doet echter een suggestie voor wat er gedaan kan worden voor jongeren zonder doos-in-doos constructie: “Wat mij betreft is bijvoorbeeld een jongeren schaakcompetitie ook jongerencultuur.” Hierbij meldt hij dat de Delftsche Schaakclub recent ook op zoek was naar ruimte.