Gedenksteen Vermeer ligt er weer

De gedenksteen van de Delftse Meesterschilder Johannes Vermeer ligt na restauratie weer terug in de Oude Kerk. Zo is het graf van de Zeventiende Eeuwse kunstenaar weer compleet.
Onthulling van de gedenksteen van Johannes Vermeer | Oude en Nieuwe Kerk Delft

In 1975 werd de gedenksteen in de Oude Kerk geplaatst. Het was een geschenk van de voormalige Stichting Johannes Vermeer, samen met een standbeeld van het Melkmeisje dat naast de Nieuwe Kerk staat. Door waterschade en invloed van zouten is de steen erg in beschadigd geraakt. Na een intensieve behandeling van een paar maanden is de steen gerenoveerd en terug op zijn oude plek. De steen is nu omhuld door een bak van lood, zo kan dergelijke schade niet nog een keer optreden. Zoals die er nu ligt, kan de gedenkplaat er nog 150 jaar tegenaan.

Standbeeld van het Melkmeisje naast de Nieuwe Kerk | Joram Niese

Dit is niet het enige monumentale gesteente dat gerestaureerd moet worden. Binnenkort starten de renovaties van het grafmonument van Piet Hein. Deze wordt steen voor steen opgeknapt, een flinke taak die in het slechtste geval ruim anderhalf jaar in beslag gaat nemen. Deze renovaties beginnen in februari 2024.

700.000 euro
De restauraties van het monument van Piet Hein gaan ruim zeven ton kosten. “Gelukkig hebben we van de provincie Zuid-Holland al een donatie van 360.000 euro ontvangen, maar dat is dus slechts de helft”, aldus Nyncke Graafland tegen het AD.

Grafmonument van Piet Hein | Frans van Rijnswou