Fiets- en voetgangerstunnel bij station Delft Campus geopend

Vanaf deze week kun je eindelijk onder het spoor door fietsen bij NS-station Delft Campus. De nieuwe fiets- en voetgangersonderdoorgang werd -al fietsend- geopend door twee wethouders van Gemeente Delft, ProRail en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Voor studenten en treinreizigers betekent het goed nieuws. ‘Het scheelt me zo vijf tot tien minuten reistijd’, aldus een studente die door de gloednieuwe tunnel heen fietst. Voorheen moest er boven het spoor met enige omweg én naast de snelweg worden gefietst. De onderdoorgang zorgt dus voor een veiligere verbinding tussen de wijken Voorhof/Tanthof, het gebied van de TU Delft en de Schieoevers. In de video hieronder zie je hoe de opening was.

Leiden-Rotterdam

Ook voor de gemeente en de metropool is de oplevering een mijlpaal, omdat de stationsvernieuwing van Delft Campus onderdeel is van een goed treinnetwerk tussen Leiden en Rotterdam. ProRail maakt het spoor tussen deze steden geschikt voor het rijden van meer treinen. ‘Het stationsgebied wordt een aantrekkelijke, levendige bestemming en verblijfsplek’, vertelt Stephan Brandligt, gebiedswethouder Schieoevers en Station Delft Campus. Samen met Martina Huijsmans, wethouder Mobiliteit, en regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail fietste hij vanochtend in de regen als eerste de tunnel door.

Lees ook: Nieuwe plannen om Delflandplein veiliger te maken >

Energieneutraal

Het station Delft Campus is het eerst energieneutrale station van Nederland. De energie voor de liften, verlichting en kaartautomaten wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het station. Eind dit jaar is het station helemaal klaar. De extra sporen liggen er dan nog niet, die volgen in 2024. Daarna gaat de gebiedsontwikkeling beginnen; zowel aan de oostkant als aan de westkant van het station gaat een heel nieuw stuk stad ontstaan.