En nu zijn “De poppetjes aan het dansen” bij René Jacobs

 
Op zondag 5 september organiseert beeldend kunstenaar René Jacobs in zijn galerie ART Jacobs aan de Nieuwe Langendijk een nieuwe expositie. Hij gaf de tentoonstelling de intrigerende titel “De poppetjes aan het dansen”.
 
Volgens Jacobs leven we in roerige tijden waarbij we geconfronteerd worden met een aantal grote maatschappelijke problemen die alleen gezamenlijk kunnen worden opgelost. “Daarom laten we ons massaal vaccineren, schroeven we massaal zonnepanelen op ons dak en vormen we overal lange rijen. Waar vroeger het individu en zijn verlangens centraal stonden, is de focus steeds meer verschoven naar de massa”, aldus de kunstenaar. Deze constatering inspireerde de Delftse kunstenaar tot een nieuwe reeks objecten waarin de massa centraal staat. Daarvoor koos hij een bijzonder materiaal: poppetjes die normaal gesproken in maquettes worden gebruikt, in allerlei verschillende maten. Van 10 cm groot tot nauwelijks 0,5 cm groot. “Die verschillen in grootte accentueren niet alleen de diepte van het kunstwerk, maar laten ook zien dat wij allen, groot en klein, getroffen worden door de veranderingen die de maatschappij ondergaat”, meent Jacobs
 
Priegelwerk
 
Er gaan soms letterlijk duizenden poppetjes in een kunstwerk. Het maken van deze kunstwerken is dan ook een ongelofelijk priegelwerk, maar zo stelt de kunstenaar: “Er is een groot autist aan mij verloren gegaan.” Volgens René Jacobs zijn de lockdown periodes buitengewoon productief geweest omdat het na 15 jaar schilderen in de etalage een verademing was om eens ongestoord door te kunnen werken.
 
 
Iedereen op zijn eigen tijd
 
De bezoekers van deze expositie moeten rekening houden met een paar regels. Mensen met een achternaam die begint met de letter A tot en met I zijn welkom van 14:00 tot 15:00, J tot en met R van 15:00 tot 16:00 en S tot en met Z van 16:00 tot 17:00. Bij ziekteverschijnselen wordt geadviseerd thuis te blijven. Er mogen maximaal 8 bezoekers tegelijk in de galerie. Galerie ART Jacobs is gevestigd op de Nieuwe Langendijk 10 in het centrum van Delft.