Eindmanifestatie stadsproject Woord & Draad

Op de eindmanifestatie van Woord & Draad op zaterdag 18 maart kwamen nog heel wat Delftenaren naar de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof om de eindresultaten van de textielkunst te bewonderen.

Bij dit Delftse stadsproject ging het om verbinding. Niet alleen tussen textiel en podiumkunsten, maar vooral ook tussen de werelden van mensen die elkaar kruisen en ontmoeten. Het project begon in september vorig jaar al.

Expositie Woord & Draad

Op deze zaterdag was de Van der Mandelezaal gevuld met Delftse verhalen verweven met textielkunst. De Delftse Kleden en de Jurk van Delft waren te zien. De Jurk werd na 20 jaar speciaal voor deze expositie uit het depot van Museum Prinsenhof Delft gehaald. Ook de Jas van Delft, gemaakt van persoonlijk geweven lapjes door bijna 100 stadsgenoten was te zien.
Met behulp van een koptelefoon kon je door de stad van textiel dwalen. Allemaal kleine huisjes gemaakt onder begeleiding van Marieke Rolloos. Op de koptelefoon hoorde je de verhalen van de makers.

Het Kleed van Delft

Maandenlang weefden inwoners uit Delft samen met weefkunstenaar Bart Gorter hun eigen stof of kleding in het kleed op het weefgetouw. Als een rode draad door het stadsproject heen. Het resultaat is een 15 meter lang kleed vol verhalen en herinneringen uit Delft.. Om 15.00 uur werd het Kleed van Delft officieel overhandigd aan Wethouder Maaike Zwart en museumdirecteur Janelle Moerman, als cadeau aan de stad. Moerman sprak met makers en vrijwilligers en hoorde de persoonlijke verhalen van Delftenaren met liefde voor textiel.

Het begon twintig jaar geleden

Honderden Delftenaren hebben meegewerkt aan dit bijzondere community art project. Het begon maar liefst twintig jaar geleden. In 2002 borduurden 310 Delftse vrouwen onder leiding van kunstenaars Tonny van Sommeren en Christina Linaris Coridou samen de Delftse Kleden en de Jurk van Delft. In september 2022 startte theatermaker Marjet Roerink een eigentijds vervolg hierop met de naam Woord & Draad. Het project eindigde op zaterdag 18 maart 2023 met een manifestatie in Museum Prinsenhof Delft.

Museumdirecteur Moerman (midden) sprak met makers en vrijwilligers en hoorde de persoonlijke verhalen van Delftenaren met liefde voor textiel.
Maandenlang weefden inwoners uit Delft samen met weefkunstenaar Bart Gorter hun eigen stof of kleding in het kleed op het weefgetouw.
Manifestatie in Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof om de eindresultaten van de textielkunst te bewonderen