Duurzaamheid is het thema op Open Monumentendag Delft

De 36e editie van de Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september met als thema ‘duurzaamheid duurt het langst’. Ruim veertig Delftse monumenten openen in het tweede weekend van september gratis de deuren.

Veel monumenten organiseren passende activiteiten rond het thema duurzaamheid. Zo geeft Molen de Roos demonstraties duurzaam brood bakken. Bij de Buccaneer staat op het binnenplein een solarwagen. Op zondag vaart Pakschuit Nooitgedacht niet op de motor maar met een jaagpaard. Al eeuwenlang een duurzaam transportmiddel. (Sebastiaanbrug)

Nieuwe deelnemers

Er doen dit jaar nieuwe monumenten mee. Dat zijn o.a. Het Arsenaal: (het voormalige Armamentarium), het voormalige Kantongerecht en een prachtig pand met tuin aan de Nieuwe Plantage; de voormalige woning van Tutein Nolthenius.

Muzikale intermezzo’s

Er treden dit jaar veel muzikanten, acteurs en verhalenvertellers op, waaronder de Blue Grass Bandits (Bacinol) en operakoor Delcanto (Arsenaal). In het Vakwerkhuis mag iedereen een eigen weefpatroon maken op het gigantische weefgetouw van kunstenaar Bart Gorter. Mevrouw Monumentendag deelt op de Markt de Kinder Kijkkaart uit. Andere leuke kinderactiviteiten zijn: een houten deuvel slaan bij Gereedschapmuseum Mensert, een Delfts Blauwe tegel maken bij Tetar van Elven of hun eigen milkshake maken met de Blender Bike bij de Buccaneer. Mensen die doof of slechthorend zijn, kunnen meelopen met een aantal rondleidingen met NGT tolk, dit kan o.a. bij Medisch museum Griffioen.
Mevrouw Monumentendag foto: Something Extra
 
 
TU Delft Hortus Botanicus (voorheen de Botanische Tuin)