Dreigende bezuinigingen leiden tot ‘Groeten uit Delft’

Kunstwerk 'Groeten uit Delft' overhandigd aan Gemeente Delft

De Delftse kunstenaar René Jacobs heeft voorafgaand aan een commissievergadering van het EFB (Economie, Financiën en Bestuur) op donderdag 8 april een levensgrote ansichtkaart aangeboden aan het CDA-raadslid en voorzitter van de commissie EFB Ineke van Geenen. De overhandiging gebeurde namens de Cultuurtafel Delft.

Eerder schreven we al over het kunstwerk genaamd “Groeten uit Delft”, dat is gemaakt naar aanleiding van de voorgestelde bezuinigingen op de culturele sector van Delft. De Cultuurtafel wil hiermee aandacht vragen voor de penibele situatie en doet een beroep om de plannen te heroverwegen.

Bij de Cultuurtafel Delft zijn dertig culturele instellingen aangesloten, van Delft Chamber Music Festival en Filmhuis Lumen tot Royal Delft en galerie ART Jacobs. In een brief aan de gemeenteraad spreekt de organisatie haar angst uit dat “wat nu wordt afgebroken, niet meer terug komt” en schrijft de keuzes voor de bezuinigingen onbegrijpelijk te vinden, zeker vanwege de essentiële rol in de herstellende economie van Delft na de coronacrisis. ''Culturele activiteiten leiden tot directe en indirecte bestedingen, bijvoorbeeld voor de lokale horeca, hotels en winkels. Ook voorziet cultuur bij uitstek in sociale behoeften die Delftenaren zo lang hebben moeten ontberen: ontspanning, ontmoeting, uitgaan, bezinning, vermaak en saamhorigheid'', zo staat in de brief. 

Utopie / Dystopie
Het kunstwerk toont aan de ene zijde een utopische kant van Delft, met een brede en boeiende variëteit aan culturele instellingen en evenementen die van Delft zo’n prettige stad maken om in te ondernemen en wonen. Aan de andere kant een volledig andere zicht op Delft: de dystopie. Alle culturele instellingen en evenementen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor leegstand, verschraling en verloedering. Zo is Theater de Veste veranderd in een filiaal van de Action, de Fringe container is een leegstaande snackbar geworden, Lijm en cultuur dreigt tegen de vlakte te worden gegooid, Galerie ART Jacobs is een bordeel geworden, Het Vermeercentrum is een omgetoverd in een Mac Donalds, DOK in een parkeergarage en het Rietveld theater en het Prinsenkwartier hebben plaats gemaakt voor filialen van respectievelijk de Lidl en een Wibra.

Met het schetsen van een utopie en dystopie in één en hetzelfde kunstwerk lijkt de kunstenaar aan de Gemeente Delft te willen vragen welk toekomstbeeld zij voor ogen hebben. Hieronder zie je de twee kanten van het kunstwerk.

Lees ook: Cultuurtafel Delft bekritiseert bezuinigingen via confronterend schilderij René Jacobs >

Radio Delft Centraal
In het radioprogramma Delft Centraal op woensdag 14 april 2021 komen Van Geenen en Jacobs beiden rond 11:30 uur aan het woord.Boven de utopie, onder de dystopie.