Delvenaar Lennard de Graaf wint Sasol Solar Challenge

Delvenaar Lennard de Graaf en zijn team hebben vrijdag 16 september 2022 de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Het Delftse Solar Team finishte met het meeste aantal kilometers op de teller. Het Belgische team, waarmee zij continue om de titel streden, strandde op de tweede plaats met 38 km verschil. Het is voor het eerst in drie jaar dat het Nederlandse team weer van het Belgische team, de huidige wereldkampioen, weet te winnen. Het is daarmee voor het eerst sinds 2018 dat de Delftse studenten weer een titel heeft binnengesleept.
 
Het Brunel Solar Team dat bestaat uit een groep enthousiaste studenten van de TU Delft kwam in Kaapstad over de streep met in totaal 4223 km op de teller. Dat is 38 km meer dan het Belgische team. Coureur De Graaf is trots op zijn team: “De afgelopen dagen zaten we elkaar echt op de hielen. Tijdens elke dagstop bleven we echter herhalen dat we moesten focussen op onszelf en niet met de andere teams bezig moesten zijn. Iedereen heeft zijn eigen taak binnen het team en alleen als iedereen die taak op zijn best zou uitvoeren konden we winnen. Dat dat nu is gelukt bewijst dat we een ijzersterk team zijn en natuurlijk dat we een magische auto hebben”

Race op strategie

In de achtdaagse challenge van Johannesburg naar Kaapstad draait het om het totaal aantal gereden kilometers. Iedere dag bevindt zich op de route een optionele loop die de teams zo vaak mogelijk proberen te rijden voordat zij aankomen bij de verplichte dagstop om 17.00 uur. Het team dat in Kaapstad finisht met het meeste aantal kilometers op de teller wint. Dat beide zonneauto’s aan elkaar gewaagd zijn bleek al vanaf de start van de challenge in Johannesburg. Het Nederlandse en Belgische team volgen elkaar op de voet, wisselden de koppositie af en het verschil aan kilometers op de teller slonk met de dag. Het was een strategisch kat-en-muisspel tussen beide landen. Door slimme en creatieve keuzes te maken, probeerden ze de concurrentie te verrassen en te slim af te zijn. Voor de start van de laatste dag was de voorsprong van Lennard en zijn team slechts 10 km.

Bloedstollende finale

Richting de finaledag liep de spanning steeds verder op. Er werd gestreden op het scherpst van de snede en beide teams trokken alles uit de kast om de overwinning te behalen. De laatste dag startte nog met een time penalty voor beide teams, het team van Lennard kreeg deze vanwege een (kleine) botsing tijdens een inhaalmanoeuvre, het Belgische team voor het overschrijden van de snelheidslimiet op de Afrikaanse wegen. Ook kwamen beide teams te laat binnen bij de dagstop.

Wegens de tijdstraf voor het te laat binnenkomen op donderdag 15 september vertrok Nuna 11s vandaag vanaf de op één na laatste positie, 10 minuten achter België. Het Belgische team ging dus tot aan de loopstop aan kop, maar de achterstand werd gaandeweg verkleind tot minder dan een minuut. Beide teams besloten meteen de control stop te doen, de dagelijks verplichte stop van 30 minuten, om statisch te kunnen laden. Na de control stop begon het Brunel Solar Team direct met het rijden van loops. Het Belgische team volgde, maar moest vlak na de loopstop van de weg geduwd worden vanwege een defecte accu. De reparatie van 30 minuten bracht hen op een flinke achterstand. Tijdens het rijden van de loops konden ze de afstand die Nuna 11s ondertussen had afgelegd niet meer inhalen. Bij de finish om 15.37 uur eindigde het team van Lennard daarom op de eerste plek met 38 km voorsprong.
Lennard de Graaf (r) ontvangt gelukwensen - Foto - Jorrit Lousberg
 
Het is team is dolblij - Foto Hans-Peter van Velthoven