Delftse studenten proberen zich te kwalificeren voor 'WK Papieren vliegtuigjes gooien'

Na twee jaar kon het weer georganiseerd worden: de voorrondes voor het NK en WK papieren vliegtuigjes gooien op de TU Delft. Studenten van de Haagse Hogeschool en de Delftse universiteit konden zich inschrijven om mee te doen aan twee onderdelen: wie het vliegtuigje het langst in de lucht houdt en wie het vliegtuigje het verst kan gooien. Het record in Delft lag overigens hoog, het beste vliegtuigje kwam 36 meter ver.

Rond een uur of 14.00 startte het evenement, met vanaf het begin al een kleine rij met studenten die maar wat graag mee wilden doen aan het evenement. Het is evenement werd georganiseerd op initiatief van energiedrankjesfabrikant Red Bull, dat wel vaker met ludieke competities komt om studenten wat afleiding te bieden tijdens de colleges. Zo ook met 'Red Bull Paperwings', het officieuze wereldkampioenschap papieren vliegtuigjes gooien.

De laatste keer dat het evenement werd georganiseerd was in 2019, nog vóór corona. Reisbeperkingen maakten het lastig om de internationale competitie op te zetten. Nu de maatregelen in veel landen er weer af zijn kan de papieren vliegtuigjescompetitie weer los. Studenten hebben wat in te halen: het wereldrecord ligt op 48,4 meter.

Oefening baart kunst
De organisator van het evenement, Famke Jahangir, legt de spelregels uit. ‘Studenten krijgen voor de beide onderdelen twee keer de kans om tot de beste uitkomst te komen. We hebben twee onderdelen: het vliegtuigje dat het verst komt én het vliegtuigje dat het langst in de lucht blijft hangen. Studenten moeten hier ter plekke het best mogelijke vliegtuigje vouwen van één A4’tje’, legt ze uit.

De wedstrijd vond plaats in gebouw X, de sportschool op de Delftse TU Campus. Voor veel studenten ging het niet per se om de wetenschap of de competitie, puur om de lol. Toch werd er wel flink geoefend en gevouwen. 'Ik kwam eigenlijk om te sporten, maar toen ik dit zag kon ik het niet laten om toch mee te doen. Ik dacht in eerste instantie dat mijn vliegtuigje niet heel ver zou komen, maar kwam uiteindelijk toch nog terecht op net geen 15 meter', vertelt een van de aanwezige studenten.

NK in Halfweg
Zijn hoop om uiteindelijk aan het NK en het WK mee te doen in Halfweg, op 30 april is in ieder geval gevlogen. Het record van de dag lag namelijk op 36 meter, en de langste vlucht was uiteindelijk 8,78 seconden. Die student mag zich op 30 april melden voor het NK in Halfweg. Dan gaan studenten van de TU Delft, de Universiteit Twente, studenten van de RUG in Groningen en Amsterdamse studenten aan de Vrije Universiteit met elkaar strijden om het felbegeerde plekje om naar Oostenrijk te gaan.