Delftse Raketlancering na meerdere pogingen volledig geschrapt

Teamleden van DARE

De lancering van de Delftse raket Stratos IV is door het studententeam Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) -voor nu- volledig geschrapt. Dat gebeurde afgelopen zaterdag in samenspraak met veiligheidsofficieren en de Spaanse ruimtevaart. Het was helaas een ‘no-go’ om de raket te lanceren vanwege technische problemen. Daarmee is er een einde gekomen aan de poging om het Europese hoogterecord te verbeteren.

Het hoogterecord blijft voorlopig met 32 kilometer in handen van het Duitse team uit Stuttgart.

Zaterdagavond was de laatste poging om de zelfgemaakte raket de lucht in te laten gaan, maar een mankement aan de vularm waar de brandstof in gaat, schoot los en gooide roet in het eten. De fout is grondig onderzocht en de teams uit zowel Spanje als Nederland zijn betrokken geweest bij het verzinnen van oplossingen. Helaas was het voor nu niet mogelijk om het op een veilige manier op te lossen.


‘’Het is een jaar van keihard werken geweest, maar de veiligheid staat ten allen tijden voorop. Het is niet verantwoord om een onveilige raket de lucht in te sturen,’’ zegt Adriaan Smit tegen Omroep Delft.

Bij de eerste twee pogingen de dagen ervoor ging het ook al mis, toen lag het aan de laadcel (een soort weegschaal die zich aan de onderkant van het raket bevindt en meet hoeveel brandstof er in de raket zit). Later kwamen er dus ook andere problemen aan het licht, waardoor de raket niet meer gelanceerd kon worden.

Hoe nu verder?
‘’Het is nog onduidelijk wat er met Stratos IV gaat gebeuren, dat zal een nieuw team gaan bepalen. Deze raket is gebouwd om naar de ruimte te kunnen, dat is dan ook het ultieme doel,’’ zegt Smit.

Mocht de raket toch nog de lucht ingaan, dan zal er ongeveer weer een jaar aan gesleuteld moeten worden.