Delftse keramiekkaart winnaar Le Compteprijs 2020

De keramiekkaart in de Papenstraat. Foto: Fred ten Hove

De Delftse keramiekkaart – het kunstwerk aan de muur in de Papenstraat – heeft de Le Compteprijs 2020 van de Historische Vereniging Delfia Batavorum gewonnen. De bijbehorende publiekprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door Delft op Zondag, ging naar 'La Perla', de grote muurschildering van een flat aan de Chopinlaan. De prijswinnaars werden gistermiddag bekend gemaakt.

De keramiekkaart is een kunstwerk naar een idee van Colja de Roo en Nan Deardorff-McClain, door hen uitgevoerd samen met scholieren van het Stanislascollege. Het is een afbeelding van de Delftse binnenstad gebaseerd op zeventiende-eeuwse stadskaarten, en daarvan nog het meest op een kaart uit 1700. De kaart, in feite een groot tableau, is opgebouwd uit kleinere, driedimensionale stukken keramiek. De grotere panden zoals de kerken en het stadhuis zijn, hoewel herkenbaar, duidelijk vereenvoudigd en erg vrij weergegeven.

Lees ook: PoortMeesters Delft van start: meer dan honderd woningen rondom bijzondere binnentuin >

De complete afbeelding is geen exacte kopie, maar een vrije interpretatie van de historische voorbeelden. De keramiekkaart, op zich al een opvallend en mooi kunstwerk, heeft daarmee ook een toegevoegde betekenis als een hedendaagse interpretatie van de historische kaarten van Delft.

La Perla kreeg publieksprijs
De opvallende, kleurrijke muurschildering ‘La Perla’ van kunstenaar Tymon de Laat won de publiekprijs. Deze permanente schildering is aangebracht op de blinde kopgevel van een flatgebouw aan de Chopinlaan. De plek is strategisch gekozen. Het flankeert één van de hoofdtoegangen tot de buurt en ligt vlakbij het centrale speelplein ervan. Bovendien staat hij tegenover het woonzorgcentrum Buytenweye, zodat bewoners daarvan deze schildering kunnen zien.

De realisatie van dit project is een samenwerking van bewoners met studenten van de TU Delft, geïnspireerd door een uit de buurt zelf afkomstige docent.

La Perla won de publieksprijs - Foto: Fred ten Hove