Delftse Dribbels: Teleurstellend seizoen voor amateurvoetbal

Nadat Wippolder jongstleden woensdag in de play offs werd uitgeschakeld, zijn inmiddels de laatste kruitdampen van voetbaljaargang ‘23/’24 opgetrokken en kunnen we de eindbalans opmaken wat betreft de prestaties van de Delftse clubs. Die ziet er niet erg rooskleurig uit.

Overzicht seizoen '23-'24
1C 
In deze sterke klasse draaide Wippolder een goed seizoen. Het werd 6e in de eindstand, won de 1e periode en mocht daarom deelnemen aan de play offs voor promotie naar de 4e divisie, waar het in de herkansingsronde sneuvelde. 

 

2D 
DHC kende een moeizaam jaar met als gevolg een 10e plaats en deelname aan de nacompetitie. De club haalde de finale, maar verloor deze jammerlijk en zakt hierdoor af naar de 3e klasse. Het betekent de tweede degradatie op rij voor Brasserskade-bewoners. 

 

Ook Vitesse Delft kon het niet bolwerken in deze afdeling en eindigde als 12e. Het wist hiermee rechtstreekse degradatie niet af te wenden en is dientengevolge volgend seizoen eveneens te bewonderen in de 3e klasse. 

 

3B 
Voor Concordia was er nog hoop tot de laatste speelronde in de nacompetitie. Deelname hieraan was noodzakelijk geworden door de 11e plaats in de eindrangschikking. In de finalewedstrijd tegen Laakkwartier moest de ploeg van Wesley Zandstra het hoofd echter buigen en zich neerleggen bij de onvermijdelijke neergang naar een lager niveau, een ervaring die vorig jaar al eens was opgedaan. 

 

Hetzelfde geldt voor Full Speed, dat 14e en laatste werd en zichzelf door twee rechtstreekse degradaties in de laatste twee seizoenen volgend jaar in de 4e klasse terugvindt. 

 

Een lot, dat Ariston’80 ternauwernood wist te ontlopen. Het kon zich in de slotfase van de competitie uit de gevarenzone wurmen, om met een 9e positie een plek op hetzelfde niveau volgend seizoen veilig te stellen. 

 

4D 
Goed nieuws kwam er wel uit het DHL-kamp. Met een jonge ploeg, grotendeels samengesteld uit zelf opgeleide spelers, verrasten de Groen-Witten vriend en vijand met een keurige 5e plaats. Gevolg van een beleid, waar men bewust voor koos en al vroeg de vruchten van plukt. 

 

Over vruchten gesproken, de druiven waren zuur voor SEP, dat 8e werd in de eindstand, in de nacompetitie terecht kwam, vlot uitgeschakeld werd en zodoende in twee jaar tijd twee klassen naar beneden keldert. 

 

5A 
De Delftse vertegenwoordigers DVC en dvv Delft vertoefden het gehele seizoen in de donkere krochten van deze klasse met respectievelijk een 9e en 11e (laatste) plaats als eindresultaat. Uit deze afdeling kan niet gedegradeerd worden, zodat dit leed deze clubs bespaard bleef. 

 

Conclusie: 
Van de 10 Delftse clubs is er geen enkele gepromoveerd, hebben er 3 zich op het huidige niveau gehandhaafd, zijn er 5 gedegradeerd (waarvan 4 voor de tweede achtereenvolgende keer) en zijn er 2 diep onderin de laagste klasse geëindigd. 

 

Sinds de horizontale overstap naar de zaterdagcompetitie twee jaar geleden hebben de Delftse clubs duidelijk moeite zich te handhaven, zo mag gesteld worden. Inmiddels is 15 juni jl. de overschrijvingsperiode, waarin spelers van club mogen wisselen, afgesloten. Alle clubs hebben spelers zien vertrekken en nieuwkomers verwelkomd en gaan na de zomerstop met frisse moed aan een vers seizoen beginnen. De vraag is of het Delftse amateurvoetbal zich kan herpakken na dit teleurstellende jaar.