Delftse 100 dollar handprothese voor Oekraïne

De vraag naar handprothesen in Oekraïne is sinds de oorlog sterk toegenomen. Helaas is het ook een land waar eigenlijk geen budget is voor deze hulpmiddelen. Voor deze mensen is de uitvinding van Gerwin Smit, onderzoeker aan de TU Delft een oplossing.

Jarenlang heeft ingenieur Gerwin Smit, onderzoeker aan de TU Delft, aan de handprothese gewerkt. “Veel van de mensen die een prothese nodig hebben wonen in een land waar er geen budget voor is”, zegt hij. Daarbij gaat het vaak om mensen die een gevaarlijk beroep hebben en geen goed inkomen. Ze hebben bovendien ook geen zorgverzekering. Als zij dus een ongeluk krijgen, kunnen zij geen prothese betalen”, vervolgt hij.

100 dollar hand
 
De handprothese heet officieel iGrip, maar wordt meestal aangeduid met de 100 dollar hand. De hand kan door een 3D-printer in ongeveer een dag worden gemaakt. Het is een eenvoudig proces waarbij weinig toezicht nodig is. Hij is bovendien eenvoudig ter plaatse te repareren als er iets kapot gaat. Het Indiase bedrijf Vispala brengt de 3D-handprothese op de markt voor ongeveer honderd dollar. Aanvankelijk werd de hand alleen veel toegepast in India , maar sinds de oorlog in de Oekraïne is er daar ook veel vraag naar. Na een donatie van het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco konden er 350 handprothesen naar Kiev worden gebracht. De handprothese wordt met behulp van een snoer bedient met de schouder.

Goed getest
 
“De reactie die ik krijg van gebruikers zijn heel positief”, zegt Smit, “maar er is nog wel meer onderzoek nodig. Mensen die de hand krijgen, kunnen er binnen tien minuten mee aan de slag. Het werkt allemaal heel intuïtief”. ”De hand ziet er ook goed uit. Er gaat een soort handschoen overheen waardoor het net een echte hand lijkt. Bij testen waar in één minuut zoveel mogelijk blokjes moesten worden verplaatst, presteerde de 3D-geprinte hand beter dan duurdere handprothesen”, voegt hij toe.
Gerwin Smit met de 3D-geprinte handprothese – Foto Antoinet Bouman