Delftenaar Ronald Snijders is winnaar Boy Edgar prijs 2022

De Delftse fluitist, componist en etnomusicoloog Ronald Snijders is de winnaar van de Boy Edgarprijs 2022. De jury is unaniem in haar oordeel en omschrijft hem als “pleitbezorger voor verbeelding en ambassadeur voor niet-aflatende nieuwsgierigheid”. Op 7 december wordt de prijs feestelijk uitgereikt in het Amsterdamse BIMHUIS. Daarbij wordt Snijders beloond met de Boy Edgarprijs, het prijzengeld van 25.000 euro en de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers.

Geheel eigen klank
 
De veelzijdige Snijders vermengt jazz, funk en soul met de Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina. Hij drukt met zijn geheel eigen klank een stempel op de ontwikkeling van jazz en geïmproviseerde muziek in ons land.
De jury schrijft: “Vanuit een sterke liefde voor zijn wortels, startende bij de muzikale erfenis van zijn vader, heeft Snijders een grote nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen. De connectie met de jongere musici is voor hem essentieel. (...) Hij is een genereus musicus die ervoor zorgt dat ook andere musici kunnen stralen.”
De Delftse fluitist, componist en etnomusicoloog Ronald Snijders – foto: Frans van Rijnswou
 
 
De Delftse fluitist, componist en etnomusicoloog Ronald Snijders – foto: Frans van Rijnswou