Delftenaar publiceert boek over de afgelopen presidentsverkiezingen

Delftenaar Pieter Uittenbogaard publiceerde onlangs het boek ‘De slag om het Witte Huis'. Het verscheen vlak na ‘de climax van het grootste politieke circus op aarde’, oftewel de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De wereld zat in november dagen- en nachtenlang aan buis en beeldschermen gekluisterd om te zien hoe Joe Biden na een zenuwslopende nek-aan-nekrace de slag om het Witte Huis won van een van de meest controversiële presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis: Donald J. Trump. Wat daar allemaal aan voorafging, wordt beschreven in het boek van Amerika-kenner Uittenbogaard.

De volledige titel van het boek is: De slag om het Witte Huis - van Iowa tot Wisconsin. In 2019 begon de verkiezingscyclus al, in het Midden-Westen van Amerika, in de staat Iowa. Dat is traditiegetrouw de eerste staat waar de voorverkiezingen plaatsvinden. De voorverkiezingen verliepen hier dramatisch voor Joe Biden en zijn campagne kreeg een bizarre wending toen in maart 2020 de coronacrisis, de zwaarste pandemie in een eeuw tijd, uitbrak. De dood van George Floyd door politiegeweld eind mei, die wereldwijd voor veel opschudding zorgde, reet vervolgens wonden uit het verleden open. Amerika was een tot op het bot verdeeld land in crisis. 

De laatste maanden van de campagne volgden de gebeurtenissen elkaar in een snel tempo op: ongefundeerde beschuldigingen van stemfraude, de dood van rechter in het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg, een zeer chaotisch verlopen eerste presidentieel debat, Trumps besmetting met het coronavirus en een fel gevecht om een tiental battleground states. In de spannende verkiezingsnacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november was het uiteindelijk de staat Wisconsin die Biden een doorslaggevende duw richting de overwinning gaf.

In 2018 publiceerde econoom en Amerika-kenner Pieter Uittenbogaard (1979) het boek Detroit: Ontwaken uit de Amerikaanse Nachtmerrie.

Luister in de uitzending van Delft Centraal van 3 december a.s. naar een interview met Pieter Uittenbogaard over zijn werk en dit meeslepende verhaal van een historische verkiezingsstrijd.